Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Pharma Nord geeft nascholing over nieuwe Europe...

Branchenieuws

Pharma Nord geeft nascholing over nieuwe Europese regels

25 april 2013
Deel met je vrienden
 
Pharma Nord geeft nascholing over nieuwe Europese regels

Het sterke punt van de drogist is zijn kennis en zijn advies. Met dit advies kan hij de zoekende klant goed helpen om de juiste oplossing te bieden en de klant de argumenten te geven om te kiezen voor kwaliteit en niet alleen voor de laagste prijs.

 

Andere regels

De regels binnen Europa voor voedingssupplementen zijn compleet veranderd. Zo zijn er lijsten gekomen met toegelaten vitaminen en mineralen, allemaal met een ADH en met een vastgestelde lijst van grondstoffen die gebruikt mogen worden. Alles wat niet op deze lijsten staat is niet meer toegelaten.
 
De grootste verandering komt echter met de aanpassing van het verkoopverhaal. Binnen de EU heeft een wetenschappelijke commissie alle claims voor voedingsstoffen beoordeeld. Veel claims zijn afgewezen, maar de goedgekeurde claims hebben een sterke stempel mee van “Wetenschappelijk Bewezen”. 
 
In Nederland zijn de claims door een commissie uit de branche in consumententaal vertaald en ingedeeld in indicatiegroepen. Een mooi voorbeeld is de door de EFSA goedgekeurde claimbewoording: draagt bij tot een normale psychologische functie.
Dat is vertaald door de commissie met: goed voor het concentratievermogen, het geheugen, de leerprestatie en de gemoedstoestand.
 

Nascholingen

Van alle hoofdstukken (masters) zijn de belangrijkste besproken. Om niet alleen lijstjes met claims te laten zien, zijn ook bij diverse masters de achtergronden besproken. Een vol programma dat 100% aandacht van de deelnemers vroeg en  een gemiddelde rapportcijfer kreeg over alle avonden van 7,2. Na de bespreking van deze “one in a lifetime” verandering in de regelgeving geeft Country Manager Ewout Overeem van Pharma Nord aan dat de volgende nascholingen weer meer gericht zullen zijn op een specifiek deel van de claims en dat er meer ingegaan zal worden op het contact met de klant. Het is van belang in het gesprek met de klant goed duidelijk te krijgen wat er precies aan de hand is, omdat het anders niet mogelijk is om een goed advies te geven. Juist dat goede advies is de belangrijkste reden waarom de klant bij de drogist komt. Onderdeel van het goede advies is ook de kwaliteit van de producten. Welke producten hebben de beste kans om goed aan te slaan? 
 
Tijdens de avonden is ook stil gestaan bij de beoordeling van de kwaliteit van supplementen. Als de klant geen verschil in kwaliteit ervaart zal automatisch gekozen worden voor het goedkoopste product. De kwaliteit begint met de grondstof. De opneembaarheid, activiteit en veiligheid zijn belangrijke aspecten. Daarna komt de oplosbaarheid van de tablet aan de orde. Een tablet die niet oplost kan geen effect hebben. Toch blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat 1 op de 5 multi’s niet oplossen en in het toilet terechtkomen. Oplosbaarheid is een kwaliteit die vastgelegd is in farmaceutische normen in een GMP kwaliteitssysteem. In het HACCP systeem is dat niet het geval. Daarom is het belangrijk dat, ook voor supplementen, farmaceutische normen worden gehanteerd. Ten slotte is het belangrijkste dat in onderzoek het effect van het eindproduct, dat ook verkocht wordt wetenschappelijk onderzocht is. De producten van Pharma Nord worden vanwege de farmaceutische normen veel gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Dat geeft zekerheid over werking en mogelijke bijwerking. 
Met de kennis van de klacht en van de kwaliteit van het supplement kan de drogist het beste advies geven aan tevreden en trouwe klanten.
 
Bron: Pharma Nord NL
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017