Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Slaap- en kalmeringsmiddelen illegaal via Belgi...

Branchenieuws

Slaap- en kalmeringsmiddelen illegaal via België

25 februari 2016
Deel met je vrienden
 
Slaap- en kalmeringsmiddelen illegaal via België

In België kun je makkelijk illegaal aan slaap- en kalmeringsmiddelen komen. Dat was dinsdag 23 februari jl. te zien in het tv-programma Brandpunt. In Nederland hebben we een richtlijn om deze middelen niet langer dan enkele weken voor te schrijven en vervolgens af te bouwen, om verslaving te voorkomen. Maar Brandpunt liet zien hoe eenvoudig het is om bij onze Zuiderburen, buiten een arts om, aan de medicijnen te komen.

In totaal gebruiken 1 miljoen Nederlanders slaap- en kalmeringsmiddelen. Naar schatting 150.000 Nederlanders zijn verslaafd aan deze middelen. Schrijft de arts ze niet meer voor, dan kun je naar België. Brandpunt-verslaggever Aart Zeeman liet in de uitzending zien hoe gemakkelijk het is om in België zonder een recept aan de medicijnen te komen. Met een vervalst recept kreeg hij bij drie verschillende Belgische apotheken de pillen mee. Hij haalde ook oxazepam bij een dealer op een parkeerplaats.

Aanpakken

De VVD en de PvdA willen dat minister Schippers de illegale handel in slaap- en kalmeringsmiddelen via België gaat aanpakken. Ook zou de internet- en straathandel moeten worden aangepakt. De VVD wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doet naar de wijze van voorschrijven door huisartsen en hoe het komt dat patiënten niet worden geholpen bij het afbouwen of afkicken van de pillen. Dit zouden huisartsen volgens de richtlijn van het Nederlandse Huisartsen Genootschap wel moeten doen.

Zie voor de uitzending: bit.ly/21t96Ef

 
Bron: Brandpunt
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017