Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Vitamines scoren hoog met gezondheidsclaims

Branchenieuws

Vitamines scoren hoog met gezondheidsclaims

08 mei 2013
Deel met je vrienden
 
Vitamines scoren hoog met gezondheidsclaims

Fabrikanten van supplementen en levensmiddelen moeten zich sinds eind vorig jaar houden aan een Europese lijst van gezondheidsclaims. Die verandering wordt steeds beter zichtbaar voor de consument. Op de verpakking staan andere claims, of de claims zijn helemaal verdwenen. 

Strenge beoordeling

Fabrikanten van voedingsmiddelen en supplementen konden hun gezondheidsclaims tot begin 2008 ter goedkeuring voordragen aan de Europese Commissie. De Commissie heeft ongeveer 4000 claims voorgelegd aan de European Food Safety Authority (EFSA). Na een strenge beoordeling heeft de Europese Commissie een lijst opgesteld met 222 toegestane gezondheidsclaims. Meer dan de helft van de goedgekeurde claims (143) gaat over vitamines en mineralen. Dat is goed verklaarbaar, want het zijn stoffen die zeer goed zijn onderzocht en al jaren gebruikt worden. Hier staat per vitamine en per mineraal weergegeven welke claims zijn goedgekeurd. Op die lijst staan ook anti-oxidant vitamines. Een voorbeeld is de goedgekeurde claim dat vitamine C en vitamine E bijdragen tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress.
 

Toezicht

De Voedsel- en Waren Autoriteit ziet toe op de naleving van de verordening en treedt op tegen het gebruik van claims die niet zijn toegestaan. Er zijn inmiddels al boetes uitgedeeld aan bedrijven die zich niet aan de regels houden. Overigens is de lijst niet definitief; fabrikanten kunnen nieuwe aanvragen indienen. Als blijkt dat deze voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn, kunnen ze op de lijst met goedgekeurde gezondheidsclaims komen en mogen ze op het etiket.
Bron: Vitamine-info.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017