Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Voedingssupplementen voor kinderen

Branchenieuws

Voedingssupplementen voor kinderen

09 september 2014
Deel met je vrienden
 
Voedingssupplementen voor kinderen

Om te groeien en goed te kunnen presteren op school is goede voeding belangrijk voor kinderen. Het is essentieel dat ze de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Dit gebeurt helaas niet altijd. Kinderen kunnen lastige eters zijn en bij oudere kinderen zijn snacks erg in trek. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de inname van vitamine D en E, foliumzuur en ijzer bij kinderen aan de lage kant is.1

Speciaal voor kinderen

Er zijn speciale voedingssupplementen voor kinderen verkrijgbaar, zoals supplementen met vitamine K voor baby’s en supplementen met vitamine D voor kinderen tot 4 jaar. Dat dit belangrijke supplementen zijn, blijkt uit het advies van de Nederlandse Gezondheidsraad2 om deze supplementen te gebruiken.

Vitamine K

Vitamine K voor baby’s is belangrijk voor een goede bloedstolling. Verder kunnen borstgevoede baby’s een tekort aan vitamine K krijgen. Zij hebben in de eerste drie maanden vitamine K-druppels nodig - 150 microgram per dag. Krijgt een baby de fles, dan is dit niet nodig, omdat aan flesvoeding de nodige vitaminen en mineralen zijn toegevoegd.

Vitamine D

Voor de opbouw van botten en tanden hebben borstgevoede baby’s en kinderen tot 4 jaar een vitamine D-supplement nodig - 10 microgram per dag. Er zijn supplementen met alleen vitamine D, maar er is ook een multi, speciaal voor kinderen, die vitamine D bevat.

Voor de hersenen

Veel vitaminen en mineralen zijn betrokken bij de werking van de hersenen. De B-vitaminen zijn belangrijk voor de energievoorziening van de hersenen. De vitaminen C, D, E en mineralen als ijzer, magnesium, zink en selenium hebben een rol in de ontwikkeling van de hersenen en het gedrag. Omega 3-vetzuren zitten vooral in vette vis en zijn van belang voor de hersenen en het zenuwstelsel. Er wordt veel onderzoek gedaan naar een gunstige invloed van deze vetzuren op de concentratie en het gedrag en leervermogen van kinderen. Met visoliecapsules kun je de inname van omega 3-vetzuren verhogen.

Weerstand

Een multivitamine kan voor kinderen een zinvolle aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor slechte eters. Maar een multi kan meer doen dan tekorten in de voeding aanvullen. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een multi de weerstand van kinderen kan verhogen. Daarnaast zijn er ook meer specifieke producten die hieraan bijdragen. 

Buik

Voor een goede spijsvertering en weerstand zijn we onder andere afhankelijk van goede darmbacteriën. Bij kinderen kan, door slechte eetgewoonten of bij een antibioticakuur, een probioticum nuttig zijn om de darmflora te versterken. Hierin zitten precies de goede bacteriën. Er bestaan probiotica speciaal voor kinderen, die je al vanaf de geboorte kunt geven.

1 Van Rossum, C.T.M. et al. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Bilthoven: RIVM 2011: RIVM-rapport 350050006/2011.

2 Gezondheidsraad. Briefadvies Vitamine K-suppletie bij zuigelingen. Den Haag: Gezondheidsraad, 2010. Publicatienr. 2010/11.
Gezondheidsraad. Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, 2012. Publicatienr. 2012/15. ISBN  978-90-5549-931-1.

TIP

De website www.kiesvoorietsextra.nl geeft onafhankelijke informatie over voedingssupplementen en de werking van ingrediënten. Daarnaast vind je er aanbevelingen per doelgroep. Je kunt klanten wijzen op deze website of deze zelf raadplegen bij advies aan klanten. De informatie is kort en bondig en makkelijk leesbaar.

Bron: Saskia Geurts, KPN
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017