Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Wegwijs in hooikoortsadvies

Branchenieuws

Wegwijs in hooikoortsadvies

17 april 2014
Deel met je vrienden
 
Wegwijs in hooikoortsadvies
Hooikoorts: veel mensen hebben er last van. Er zijn heel veel producten die je kunt adviseren. Wanneer adviseer je wat? En is er wel sprake van hooikoorts of is het misschien een verkoudheid?
 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een vorm van allergie. Het is een ‘seizoensgebonden rhinitis’, dat wil zeggen neusslijmvliesontsteking. Stuifmeel van bloeiende grassen, bomen en struiken - ook wel pollen genoemd - is de oorzaak. Pollen zijn er van het voorjaar tot en met het najaar.
 

Hooikoortsklachten

Het afweersysteem van de hooikoortspatiënt reageert overdreven sterk op het ingeademde stuifmeel. Het zorgt ervoor dat histamine vrijkomt. Histamine zorgt dat bloedvaten zich verwijden en de spieren van de luchtwegen samentrekken. Ook zwellen de slijmvliezen op. Daar komen die vervelende hooikoortsverschijnselen vandaan: jeuk aan neus en ogen, niesbuien, gezwollen en tranende ogen, een loopneus en een branderige keel. Sommige patiënten zijn zelfs ziek en koortsig. De aanhoudende klachten aan ogen en neus kunnen ook hoofdpijn, vermoeidheid en een lusteloos gevoel tot gevolg hebben. Er bestaat ook een niet-seizoensgebonden allergische rhinitis. Die heeft een andere oorzaak - een andere allergie -, maar wel vergelijkbare klachten en dezelfde zelfzorgadvisering.
 

Stel WASA-vragen

Bij advies over hooikoorts moet je letten op de volgende punten als je de WASA-vragen stelt: 
  • Wie: vraag naar de leeftijd, want hooikoortsmiddelen kennen een leeftijdgrens. 
  • Aard: achterhaal of het niet om een verkoudheid of bijholteontsteking gaat. 
  • Sinds wanneer: vraag of de klachten in het hooikoortsseizoen optreden - check ook de hooikoortsberichten. 
  • Al wat aan gedaan: heeft de klant het juiste middel gebruikt? Gebruikt de klant ook al andere middelen, bijvoorbeeld op recept? Dan eerst overleggen met de huisarts, om overdosering te voorkomen.

Middelen tegen hooikoorts

Hooikoorts is niet te genezen. De allergie ontwikkelt zich het sterkst in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar. Gelukkig kunnen de klachten na een aantal jaren wel weer verminderen. Bij jou in de winkel zijn zelfzorggeneesmiddelen verkrijgbaar die hooikoorts helpen onderdrukken en de klachten verminderen. Ze zijn op te delen in twee groepen: preventieve en symptomatische middelen. 
 

Preventieve middelen

Preventieve middelen helpen de hooikoortsklachten te voorkomen, of zorgen ervoor dat de klachten minder sterk zijn tijdens de hooikoortsperiode. Je moet er bij voorkeur mee beginnen voordat je klachten krijgt, dan is de werking het beste. Maar je kunt er ook nog mee beginnen als de klachten er al zijn. Je kunt ze combineren met symptomatische middelen.
 

Reguliere geneesmiddelen

De middelen op basis van cromoglicinezuur leggen een afsluitend laagje over de cellen die histamine bevatten. Zo kan er minder histamine vrijkomen waardoor je ook minder klachten krijgt. Als je stopt met het nemen van deze middelen, verdwijnt de bescherming en komen de klachten terug. Je moet er bij voorkeur vier weken voor de start van de hooikoortsperiode mee beginnen. Deze producten hebben geen leeftijdsgrens en er zijn geen contra-indicaties voor het gebruik ervan. Het gaat om: 
•  Prevalin Neusspray (normaal en extra sterk, beide AV); 
•  Prevalin Oogdruppels (AV).
 

Homeopathie, fytotherapie en gezondheidsproducten

In de homeopathie worden ook middelen toegepast op basis van luffa operculate - de sponskomkommer. In de fytotherapie worden producten gebruikt op basis van het groot hoefblad - Petasites hybridus. Dit plantje werkt preventief, maar helpt ook om klachten te bestrijden.
 

Symptomatische middelen

Symptomatische middelen helpen bij het bestrijden van hooikoortsklachten. In deze groep horen allereerst de reguliere geneesmiddelen - ook wel antihistaminica genoemd. Deze middelen op basis van loratadine, cetirizine, fexofenadine of azelastine, blokkeren de werking van histamine, de stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt en de hooikoortsklachten veroorzaakt. Naast antihistaminica kunnen weerstandverhogende middelen, zoals multivitaminepreparaten, ingezet worden om te helpen de klachten te bestrijden. Deze kunnen gelijk met de bovengenoemde middelen gebruikt worden.
 

Handig productoverzicht

Op www.drogistensite.nl vind je bij de button Zelfzorg Info in het nummer van juni 2013 een handige tabel met alle hooikoortsproducten en met informatie over wanneer je welk product adviseert. Handig om te printen en te bewaren!
 
De volledige versie van dit artikel lees je in Lijfblad 3.
Bron: Lijfblad 3
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017