Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Branchenieuws>Zorgketens werken samen aan betere voorlichting

Branchenieuws

Zorgketens werken samen aan betere voorlichting

22 oktober 2013
Deel met je vrienden
 
Zorgketens werken samen aan betere voorlichting
Informatie over zwangerschap, bevallen en de juiste zorg staat centraal bij het Terra Centrum voor Geboortezorg in Tilburg en omgeving. Afgelopen maand organiseerde zij een kennisdag voor drogisterijmedewerkers, apothekersassistentes, consultatiebureaus en doktersassistenten. Om informatie over zwangerschap en bevallen met elkaar te delen en de zorg verder te verbeteren. Een mooi voorbeeld van samenwerking in de zorg waarin ook drogisten een rol hebben.
 
Volgens Marieke van Bommel van het Terra Centrum was de kennisdag erg geslaagd. “We zijn zelfs van plan om het evenement snel weer te herhalen,” zegt ze. “Om ook de drogisterijen er nog verder bij te betrekken, organiseren we een parallel-workshop die nog meer specifiek gericht is op drogisterijmedewerkers. Het is namelijk erg belangrijk dat er goed wordt samengewerkt tussen verschillende schakels in de zorg, zeker als het gaat om zwangerschap.”
 

Zelfzorg bij zwangerschap

Op de bijeenkomst waren vooral veel jeugdverpleegkundigen van de GGD aanwezig, maar ook huisartsassistenten, apothekersassistenten en twee drogisterijen uit de regio: Kruidvat Berkel-Enschot en Etos Dongen. “We werden tijdens de dag geïnformeerd over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen bij zwangerschap”, vertelt Monic van de Mortel, eigenaresse van Etos Dongen. “Voor ons als drogisten met name een opfriscursus, omdat we dit tijdens de opleiding natuurlijk ook gehad hebben.” Aan de hand van een presentatie werd er verteld over verschillende geneesmiddelen, de effecten die deze kunnen hebben bij zwangerschap en met welke middelen je extra voorzichtig moet zijn. “Het was een soort workshop,” vervolgt Van de Mortel. “Zo werden er vragen aan de deelnemers gesteld over muggenstiften, schimmelproducten, paracetamol, pijnstillers, zuurbranders, neusdruppels en middelen tegen hooikoorts.”
 

Samenwerking

“Het was een leuke dag,” zegt Ilona Kuipers, werkzaam bij Kruidvat Berkel-Enschot en zelf ook in verwachting op dit moment. “Omdat er vooral veel verloskundigen aanwezig waren, werd er wel veel over hun onderwerpen gesproken. Deze informatie is niet allemaal van toepassing voor drogisten. Maar uiteindelijk hopen we namelijk op een steeds betere samenwerking tussen al die partijen in de zorg.” Van de Mortel sluit zich daar bij aan. “Een betere samenwerking is voor iedereen van groot belang. Op die manier kunnen we zorgen dat klanten, in dit geval zwangere vrouwen, altijd de juiste medicatie van ons meekrijgen en dat de adviezen van bijvoorbeeld de verloskundige, de huisarts en de drogist goed op elkaar aansluiten.”
 

Meerwaarde

Voor drogisten is het van harte aan te bevelen om aan dit soort kennisdagen, bijeenkomsten en samenwerkingen mee te doen. Zo laten zij bij uitstek hun meerwaarde zien als schakel in de zorgketen. Het CBD is zelf ook bezig om verschillende samenwerkingsverbanden op te starten met andere partijen in de zorgsector. Zo is er de samenwerking tussen Bijwerkingencentrum Lareb en het CBD, waaruit de Bijwerkingen-campagne is ontstaan.
Bron: Centraal Bureau Drogisterijbedrijven
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017