Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Ademtest herkent diabetes type I bij kinderen

Mooi & Gezond nieuws

Ademtest herkent diabetes type I bij kinderen

04 december 2014
Deel met je vrienden
 
Ademtest herkent diabetes type I bij kinderen

Misselijkheid, braken, buikpijn, ademhalingsproblemen, verwarring. Dit zijn allemaal symptomen die voorkomen bij de zeldzame auto-immuunziekte diabetes type 1. Maar dankzij een nieuwe test is het mogelijk om diabetes type 1 bij kinderen vroegtijdig te ontdekken, zelfs nog voordat deze symptomen zich openbaren.

Onderzoekers aan de Oxford University ontwikkelde een ademtest die aceton detecteert. Aceton is een bijproduct dat ontstaat als gevolg van diabetische ketoacidose en komt voor in de adem van kinderen met diabetes type 1. Oorzaak is insulinedaling waardoor cellen niet voorzien worden van de benodigde glucose. Dat leidt tot een abnormale verbranding en het onstaan van ketonen of zuren die zich ophopen in het bloed. Allemaal met gezondheidsproblemen tot gevolg.

Vroegtijdig insuline spuiten

De ademtest die de helpt deze potentieel dodelijke ziekte te achterhalen, zorgt ervoor dat kinderen niet onnodig lijden aan de symptomen die diabetes met zich mee kan brengen. Door vroegtijdig te beginnen met insuline spuiten of door het dragen van een insuline pompje, kunnen ernstige gezondheidsproblemen voorkomen worden.

Bron: Gezondheidsplein
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017