Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Augustus topmaand voor de wesp

Mooi & Gezond nieuws

Augustus topmaand voor de wesp

19 augustus 2015
Deel met je vrienden
 
Augustus topmaand voor de wesp

In toenemende mate teisteren steekgrage wespen ons land. In augustus worden deze insecten steeds agressiever. Wil je een wespensteek voorkomen? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal komt met tips waar je iets van opsteekt. Bestrijden kan vaak op een milieuvriendelijke manier, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter.

Augustus is een belangrijke maand voor de wesp. De wespennesten zijn eind juli namelijk voltooid. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar voedsel. Vooral in de tuin en op terrassen bezorgen ze veel overlast. Rond de periode van het nestverval, eind augustus, worden wespen bijzonder agressief. 

Huis, tuin en keukenmiddelen

Er zijn allerlei huis- tuin- en keukenmiddeltjes om wespen op afstand te houden. Een halve citroen met kruidnagel of bakjes water met een scheutje ammonia op het terras, zijn meestal voldoende om wespen te verjagen. Met een wespenval kun je wespen vangen. In de val giet je een paar centimeter limonade waarin de wespen verdrinken. Ze kunnen de wespenval wel binnenvliegen, maar komen er moeilijk uit. Hang de val op een afstandje van het terras. Horren en vliegengordijnen helpen je om wespen buiten de deur te houden. Het dichtstoppen van kieren en naden kan ook helpen.

Bestrijden

Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust. Twijfel je over de veiligheid of is het nest heel groot? Roep dan de hulp in van een professioneel bedrijf. Alleen deskundige bestrijders mogen chemische middelen gebruiken. Deze zijn verboden voor particulier gebruik. Wat je dus niet moet doen is zelf met gif gaan strooien. Bestrijdingsmiddelen zijn namelijk ook dodelijk voor bijen en andere insecten. 

Au!

Ben je toch gestoken? Zuig het gif uit, bijvoorbeeld met een vacuümpompje en koel de zwelling. Bij heftige reacties, overgevoeligheid voor insectenbeten of na een steek in mond, tong of keel is het verstandig om naar de (huis)arts te gaan.

Voor meer informatie lees http://www.milieucentraal.nl/wespen

Bron: ANP
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017