Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Bewegen vertraagt negatieve gevolgen veroudering

Mooi & Gezond nieuws

Bewegen vertraagt negatieve gevolgen veroudering

29 oktober 2013
Deel met je vrienden
 
Bewegen vertraagt negatieve gevolgen veroudering
Voldoende beweging vertraagt de negatieve gevolgen van veroudering bij mensen met aandoeningen als artrose, cognitieve beperkingen en urine-incontinentie. Dat blijkt uit onderzoek van Erwin Tak, waarop hij 31 oktober bij VU medisch centrum promoveert.
 

Ongemakken

Oud worden brengt vaak ongemakken met zich mee. Aandoeningen als artrose, cognitieve beperkingen en urine-incontinentie leiden tot verlies van zelfstandigheid waardoor ouderen een groter beroep op zorg moeten doen. Door de vergrijzende bevolking neemt het aantal ouderen met deze aandoeningen alleen maar toe. 
 

Afname van 50 procent

Gezondheidspsycholoog en TNO-onderzoeker Erwin Tak keek naar de relatie tussen dagelijkse lichamelijke activiteit en de kans op het ontstaan van beperkingen in het dagelijks leven bij deze ouderen. Tak laat zien dat bij regelmatig bewegen de kans op beperkingen met ruim 50 procent afneemt. Opvallend is ook dat dit geldt voor ouderen die al lichte beperkingen hebben. 
 

Oefenprogramma

De onderzoeker toont aan dat ouderen baat hebben bij een oefenprogramma. Dit geldt zelfs tot op hoge leeftijd en bij kwetsbare ouderen. 
"De grootste uitdaging zal zijn om ouderen aan het bewegen te krijgen en vooral te houden. Slechts een kwart van de ouderen die meedoen met een oefenprogramma blijft na afloop bewegen. Aandacht voor kwalitatief goede instructeurs en de fysieke klachten van deelnemers kan dit verbeteren.", aldus Tak.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017