Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Bijna helft jonge vrouwen wil in 2014 op dieet

Mooi & Gezond nieuws

Bijna helft jonge vrouwen wil in 2014 op dieet

19 december 2013
Deel met je vrienden
 
Bijna helft jonge vrouwen wil in 2014 op dieet
Het is een traditie die niet onderdoet voor het optuigen van de kerstboom en het wegstouwen van oliebollen: in januari moeten de kilo’s er weer af. Dat vindt tenminste 43% van de jonge vrouwen, zo blijkt uit het Grote Eetonderzoek van weekblad VIVA. Maar ondertussen wordt er wel veel stiekem gesnaaid en gesnoept – met een groot schuldgevoel over het gebrek aan ruggengraat.
 

Gecompliceerde relatie

VIVA vroeg veertienhonderd lezers wat eten voor hen betekent en als er één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat jonge vrouwen er een gecompliceerde relatie mee hebben. Enerzijds betekent eten ‘gezelligheid’ (44%) en is het een ‘hoogtepunt van de dag’ (26%), maar aan de andere kant is er ook vrijwel altijd angst dat al dat lekkers tot overtollige kilo’s gaat leiden. Een op de vijf ondervraagden zegt in haar hoofd de hele dag met eten bezig te zijn en dan vooral met wat ‘niet mag’. 
 

Dieet

In het afgelopen jaar gingen vier van de tien van de jonge vrouwen op dieet. Het merendeel volgde geen specifiek dieet. Een derde koos voor gezonder eten, een kwart at minder, 20% probeerde met koolhydraatarm dieet de kilo’s eraf te krijgen en een crashdieet was de keuze van 8%. 
Voor het komend jaar heeft bijna de helft (43%) een ‘goed eetvoornemen’: een dieet volgen, minder snacken en snoepen of gezonder eten. 
 

Stiekem snoepen 

Snoepen is iets wat jonge vrouwen het liefst voor anderen verborgen houden. 14% verstopt thuis de zakken schoolkrijtjes en M&M’s zodat haar partner er niet achter komt hoe snel de voorraad slinkt, 12% snoept stiekem in bed en 17% zet als niemand kijkt weleens een pak hagelslag aan de mond. 
 

Vreetbuien en schuldgevoel 

De helft van de ondervraagden zegt weleens een vreetbui te hebben, een op de vijf heeft dit zelfs wekelijks. Het merendeel (79%) grijpt naar zakken chips, pakken koek en repen chocola. Een op de tien valt aan op alle eetbaars dat in keukenkastjes en de koelkast te vinden is en een even groot deel snoept verstandig met fruit om de schade te beperken. Het stiekeme snoepen veroorzaakt bij 80% schuldgevoelens en dat leidt soms tot drastische maatregelen: 82% zegt ooit een vinger in haar keel gestoken te hebben na het eten. Bij driekwart bleef het bij een keertje om te ervaren hoe zoiets is, maar een kwart doet het nog steeds regelmatig, 9% zelfs meerdere keren per week. De meeste vrouwen zien hun vreetbuien niet als iets problematisch: slechts 3% meldt dat het veroorzaakt wordt door een eetprobleem. 
Bron: Sanoma
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017