Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Boze mensen riskeren hartaanval'

Mooi & Gezond nieuws

'Boze mensen riskeren hartaanval'

04 maart 2014
Deel met je vrienden
 
'Boze mensen riskeren hartaanval'
Een heethoofd zijn, kan de kans op een hartaanval of beroerte vergroten. Twee uur na een woedeuitbarsting is het risico op een hartaanval vijf keer zo hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health.
 

Onderzoek

De onderzoekers bestudeerden negen eerdere studies naar dit fenomeen die tussen 1966 en 2013 werden uitgevoerd. Ze ontdekten dat af en toe een woedeaanval nog weinig risico’s met zich meebrengt. Per 10.000 mensen is er één extra hartaanval te verwachten bij mensen met een laag risico op hart- en vaatziekten die eens per maand uit hun vel springen, oplopend tot vier extra hartaanvallen bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. 
 

Hoe vaker kwaad hoe hoger het risico

Het risico is echter cumulatief. Dat wil zeggen dat hoe vaker je je kwaad maakt, hoe hoger het risico wordt. Vooral mensen die al verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben, zijn kwetsbaar. Zo zouden vijf woedeuitbarstingen per dag leiden tot ongeveer 158 extra hartaanvallen per jaar per 10.000 mensen met een laag risico op hart- en vaatziekten, oplopend tot 657 extra hartaanvallen bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. De onderzoekers stelden vast dat je in de twee uur na een uitbarsting een verhoogd risico loopt.  
 

Stress

Het is niet bekend waarom woede gevaarlijk is. De onderzoekers benadrukken dat hun resultaten niet aantonen dat kwaad zijn hart- en vaatproblemen veroorzaakt. Chronische stress kan de bloeddruk verhogen, maar kan ook leiden tot ongezonde gewoontes om met die stress om te gaan, zoals roken en veel alcohol drinken. Er is meer onderzoek nodig om te bepalen of en waarom woede het risico op een hartaanval of beroerte verhoogt en of manieren om beter met stress om te gaan zouden helpen.
 
De resultaten van het onderzoek verschenen in het European Heart Journal.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017