Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Cholesterol en bloedsuiker

Mooi & Gezond nieuws

Cholesterol en bloedsuiker

24 juni 2015
Deel met je vrienden
 
Cholesterol en bloedsuiker
Nieuwe inzichten leiden tot een scherpere aanpak van cholesterol. De slechte LDL-cholesterol wordt nog gevaarlijker voor onze vaten als er sprake is van een verhoogde bloedsuiker. De standaardaanpak is nu, ook bij een ’normaal’ cholesterolniveau, cholesterolverlagende middelen, statinen, voor te schrijven. Het lijkt echter niet meer dan logisch ook het bloedsuikerniveau aan te pakken. Hoe werkt dat?
 

Belangrijk cholesterol

Cholesterol speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het is een bouwstof voor de wanden van onze cellen en een grondstof voor de aanmaak van vitamine D. Maar een teveel aan cholesterol is niet goed, vooral een teveel van de ’gevaarlijke’ LDL-cholesterol. De ‘goede’ HDL-cholesterol brengt LDL-cholesterol uit de bloedvaten terug naar de lever.
 

Gevaar hoge bloedsuiker

Een hoog bloedsuikergehalte zorgt ervoor dat suiker zicht gaat hechten op LDL-cholesterol, waardoor het gaat oxideren of ranzig wordt. De geoxideerde cholesterol is de eerste stap in het proces van aderverkalking. Wat kunnen we doen om dit proces tegen te gaan?
 

Nieuwe aanpak

Het gevaar van geoxideerd cholesterol kan op drie manieren aangepakt worden.
 

1. Normaliseer de bloedsuikerwaarde

Chromium is een krachtig middel dat helpt een normaal bloedsuikergehalte te krijgen. Dit mineraal activeert de ‘voelsprieten’ van de cellen die moeten meten of de suiker in het bloed wel samengaat met insuline, zodat de suiker veilig in de cel kan komen. Zijn deze voelsprieten niet aangezet of geactiveerd, dan meet de cel geen insuline en wordt de suiker uit het bloed niet de cel ingelaten. Als er voldoende chromium in de cel aanwezig is, wordt de suiker uit het bloed wel de cel ingelaten en wordt de bloedsuikerwaarde normaal. Het is belangrijk te kiezen voor de juiste soort chromium. Chromium verrijkt gist (ChromoPrecise) is volgens de EFSA tot tien keer beter opneembaar dan andere soorten en bovendien veiliger.

2. Bescherm LDL-cholesterol

Door de LDL-cholesterol te beschermen met een krachtige vetoplosbare antioxidant, wordt de oxidatie van cholesterol sterkt verminderd. Co-enzym Q10 staat bekend om zijn beschermende werking bij oxidatie van LDL-cholesterol.

3. Verlaag het cholesterolgehalte

Als de arts al cholesterolverlagers heeft voorgeschreven, is het goed hieraan vast te houden. Bij vermoeidheid en spierpijn geeft aanvulling met 100 mg Q10 meestal uitkomst. Als alternatief is een goed extract van rode gefermenteerde rijst aan te bevelen. Adviseer de werkzame dosering (EFSA) van 10 mg monacoline K per dag.

 

Conclusie

De drogist kan uitstekend helpen bij het gezond houden van hart en bloedvaten als er een verhoogde bloedsuiker is vastgesteld. Het voordeel van een goed advies is dat je de klant levenslang aan je bindt!
 
Bron: Lijfblad 4-2015
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017