Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Combinatie van polyfenolen verhoogt energieverb...

Mooi & Gezond nieuws

Combinatie van polyfenolen verhoogt energieverbruik

30 december 2013
Deel met je vrienden
 
Combinatie van polyfenolen verhoogt energieverbruik
De inname van een tweetal polyfenolen kan het energieverbruik stimuleren. Mogelijk met gewichtsverlies tot gevolg. Dat blijkt uit een onderzoek van het Maastricht UMC+.
 
Aan het onderzoek deden achttien vrijwilligers met overgewicht mee. Ze hielden zich een aantal dagen aan een vastgesteld voedingspatroon, al dan niet aangevuld met supplementen van resveratrol en EGCG. Dit zijn polyfenolen: plantaardige stoffen die van nature voorkomen in onder andere druiven, bessen, thee en olijfolie.
 

​Verhoogd energieverbruik

In tegenstelling tot de controlegroep bleek het effect van de supplementen al na drie dagen meetbaar te zijn. Zo was het verschil in energieverbruik in rust ongeveer 75 kilocalorieën per dag. Het verhoogde energieverbruik werd zowel waargenomen direct na de maaltijd als na een korte vastenperiode.
Ook bleek het vermogen om de vet- en koolhydraatverbranding te reguleren na het eten verbetert, met name bij mannen. Dit staat mogelijk in verband met een betere werking van het hormoon insuline.
 

Gewichtsverlies

"Als je ervan uit zou gaan dat het effect ook op lange termijn werkzaam blijft, dan kan dat resulteren in bijna 3,5 kilogram gewichtsafname in zes maanden", zegt Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme.
​Gunstig bij diabetes
"Dat zou tevens een gunstig effect hebben op diabetes en hart- en vaatziekten. Uit studies blijkt bijvoorbeeld dat iedere kilogram gewichtsafname het risico op diabetes met 16 procent verminderd. Ook een betere regulering van de koolhydraat- en vetverbranding kan gunstig zijn in de preventie van diabetes. Vanzelfsprekend is aanvullend onderzoek nodig om te toetsen of de gunstige effecten van resveratrol en EGCG ook op lange termijn houdbaar blijven", aldus Blaak.
 
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017