Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Consumentenbond: doktersrecept duurder dan zelf...

Mooi & Gezond nieuws

Consumentenbond: doktersrecept duurder dan zelfzorg

17 juni 2014
Deel met je vrienden
 
Consumentenbond: doktersrecept duurder dan zelfzorg
Uit berekeningen van de Consumentenbond in de Gezondgids van juni 2014 blijkt dat zelfzorgmiddelen bij veel eenvoudige gezondheidsklachten volstaan en zelfs veel goedkoper zijn.
 

Recept huisarts duurder

Een recept via de huisarts kan tot wel drie keer duurder zijn omdat veel Nederlanders het eigen risico niet volmaken en de duurdere receptmiddelen dus helemaal zelf betalen. 
 
Een rekenvoorbeeld van de Consumentenbond laat zien dat een receptgeneesmiddel voor bijvoorbeeld huidschimmel (Ketoconazol 30 gr zalf) € 17,58 kost, en een vergelijkbaar zelfzorggeneesmiddel (Miconazol 30 gr zalf) € 5,50. Bovenop de productprijs voor een receptgeneesmiddel komt namelijk nog € 12,00: € 6,00 voor de receptverwerking in de apotheek en € 6,00 voor de eerste terhandstelling.
 

Eenvoudige gezondheidsklachten

De meest voorkomende eenvoudige gezondheidsklachten waarvoor een patiënt bij de huisarts komt, zijn pijn (spier- of gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, etc), verkoudheid, hoesten, verstopping en schimmelinfecties. Bij dit soort klachten is een receptgeneesmiddel meestal niet nodig en volstaat zelfzorg.
 
De Consumentenbond roept consumenten op om aan de huisarts te vragen of er in plaats van een voorgeschreven medicijn een zelfzorgalternatief is, als de huisarts daar niet zelf over begint. Carl Jakobs, campagneleider zorg: “Schroom niet hierover te beginnen, het kan heel goed een voordeliger maar even goed alternatief opleveren.”
Bron: Neprofarm
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017