Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Cranberrycapsules helpen tegen blaasontstekingen'

Mooi & Gezond nieuws

'Cranberrycapsules helpen tegen blaasontstekingen'

20 januari 2014
Deel met je vrienden
 
'Cranberrycapsules helpen tegen blaasontstekingen'
Cranberrycapsules verminderen het aantal urineweginfectie bij kwetsbare ouderen in het verpleeghuis. Dat blijkt uit een studie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
 

Onderzoek

Voor het onderzoek werden ruim 900 ouderen onderverdeeld in twee groepen: de een kreeg een jaar lang dagelijks twee capsules met een cranberryconcentraat uit de hele cranberrybes, de ander een placebo. De cranberrycapsules bleken het aantal urineweginfecties met een kwart te verminderen bij de meest kwetsbare ouderen in een verpleeghuis. Deze groep had minimaal één urineweginfectie in het jaar ervoor, was diabetespatiënt of had een urinekatheter.
 

Capsules

De werking berust op zogeheten PAC-deeltjes in de bessen, die hechting van bacteriën aan de blaaswand zouden voorkomen. De onderzoekers kozen voor capsules, omdat cranberrysap een bittere smaak heeft en maagklachten kan geven. "Het lukt oudere patiënten vaak niet om voor langere tijd tweemaal daags een glas, de benodigde hoeveelheid, te drinken. Cranberrycapsules zijn daarom geschikter", aldus senioronderzoeker Monique Caljouw.
 

Kosten

De onderzoekers analyseerden ook de kosteneffectiviteit van de capsules. Hieruit bleek dat de capsules meer kosten dan ze besparen op de kosten van behandeling van urineweginfecties. Toch vinden de onderzoekers het een effectieve methode om urineweginfecties te voorkomen. "Andere preventiemethoden zijn minder geschikt. Het toedienen van een lage dosis antibiotica ter preventie van urineweginfecties levert bijvoorbeeld resistentiegevaar op."
 
De resultaten zijn gepubliceerd in twee artikelen in de Journal of the American Geriatrics Society.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017