Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Drang tot afvallen verdwijnt voor einde dieet

Mooi & Gezond nieuws

Drang tot afvallen verdwijnt voor einde dieet

04 oktober 2013
Deel met je vrienden
 
Drang tot afvallen verdwijnt voor einde dieet
De 'drang' tot afvallen bestaat al enkele maanden vóór het beginnen met een dieet. Maar die drang verdwijnt ook weer ruim voordat er met het dieet gestopt wordt. Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen University.
 
Een belangrijke oorzaak van overgewicht is dat voedsel in westerse landen vaak in ruim voldoende mate aanwezig is. Voedsel zien, is voor de meeste mensen een stimulans om te gaan eten. Daarnaast produceert het lichaam zelf allerlei stoffen die aanzetten tot eten of het eten juist afremmen.
 

​Computermodel

De onderzoekers gebruikten een wiskundig model om het proces van het beheersen van het lichaamsgewicht te beschrijven. Het netto effect van alle stimuli om al dan niet te gaan eten noemden ze 'drang', in het Engels aangeduid met 'drive'.
Ze gebruikten het computermodel voor de analyse van de gegevens van twee proefpersonen gedurende meer dan tien jaar. Het model laat zien dat de drang tot afvallen al een paar maanden vóór daadwerkelijk met een dieet wordt begonnen hoog is. En al een paar maanden voordat gestopt wordt met een dieet is de drang om af te vallen laag.
 

Jojo-effect voorkomen

Een bekend verschijnsel bij afvallen is het jojo-effect. Als dat effect te beïnvloeden is, kan je de schommelingen misschien beperken, of zelfs vermijden. De uitkomst van deze studie suggereert dat er gedurende een afslankdieet ruimte is om in die tijd bij te sturen in de goede richting. Een beter begrip van het gevonden verschijnsel kan misschien helpen in het bereiken van een leefpatroon dat tot een stabiel gezond gewicht leidt.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017