Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Driekwart Nederlanders ging gestrest op vakantie

Mooi & Gezond nieuws

Driekwart Nederlanders ging gestrest op vakantie

25 augustus 2014
Deel met je vrienden
 
Driekwart Nederlanders ging gestrest op vakantie
Bijna driekwart van de Nederlanders ervoer stress voordat zij naar hun vakantieadres vertrokken. Meer dan de helft was bang om iets vergeten en een derde zag op tegen de reis naar de bestemming. Dat blijkt uit een onderzoek van GezondheidsNet.nl onder duizend bezoekers.
 

Voorbereidingen

17 procent van de respondenten was heel erg gestrest en nog eens 55 procent ervoer een beetje stress voordat de vakantie echt begon. Ruim driekwart (77 procent) probeert zo ontspannen mogelijk te vertrekken door op tijd met alle voorbereidingen te beginnen. Meer dan de helft maakt daarbij een inpaklijst voor de bagage en een derde regelt iemand die voor de post, plantjes en eventuele huisdieren zorgt.
Hier gaan wel een paar vakantiedagen aan op: de meeste mensen vertrekken niet meteen na hun laatste werkdag, maar gaan het liefst na een paar dagen vrij pas weg. Wat juist niet helpt tegen stress is dat een groot deel van de vakantieganger niet uitgerust op pad gaat: 44 procent is een beetje moe vlak voor de vakantie en 12 procent voelt zich zelfs uitgeput.
 

Slecht slapen

Eenmaal op het vakantieadres, heeft een derde nooit last van stress. Bij degenen die op vakantie wel af en toe stress ervaren, is de oorzaak voornamelijk slecht slapen. Daarnaast worden tegenvallende accommodatie, het andere ritme dan thuis en angst voor het onbekende het vaakst genoemd als stressfactoren.
 

Klachten

De spanning uit zich vooral in prikkelbaar zijn (bij 44 procent), gevolgd door moe zijn, slapeloosheid, hoofdpijn en darmklachten. Bijna 40 procent heeft daarnaast wel eens heimwee. Wandelen, lezen en bezienswaardigheden bekijken zijn de favoriete bezigheden om te ontspannen gedurende de vakantie.
 

Werk is ver weg

Voor de meerderheid van respondenten met een betaalde baan is het werk heel ver weg als ze vakantie aan het vieren zijn. Zo denkt maar één op de tien dagelijks aan het werk.
Nog geen 3 procent neemt werk mee, 8 procent gaat alleen aan de slag als er iets urgents aan de hand is en 89 procent werkt helemaal niet in de vakantie. Zo’n twee derde opent de werkmail pas weer op de eerste werkdag, 4 procent checkt elke dag even de zakelijke mailbox.
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017