Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Een beetje afvallen verlaagt de kans op artrose

Mooi & Gezond nieuws

Een beetje afvallen verlaagt de kans op artrose

18 september 2013
Deel met je vrienden
 
Een beetje afvallen verlaagt de kans op artrose
Door vijf kilo af te vallen, verminderen vrouwen tussen de vijftig en zestig jaar de kans op knie-artrose met 25 procent. Dat blijkt uit promotieonderzoek van bewegingswetenschapper Jos Runhaar.
 
Runhaars bevinding is onderdeel van de eerste studie waarin wordt gekeken of bewegen, gezond eten en het slikken van glucosamine sulfaat kunnen bijdragen aan de preventie van knie-artrose.
 

Onderzoek

Aan de studie deden 407 vrouwen van tussen de 50 en 60 jaar mee. Zij hadden allen overgewicht, maar nog geen artrose. Uit Runhaars analyse blijkt niet onomstotelijk dat een gezonde leefstijl en het slikken van het glucosamine sulfaat knie-artrose helpen voorkomen. 'Het aantal deelnemers was te klein om de effecten van de interventies goed, onafhankelijk van elkaar te kunnen evalueren', verklaart de onderzoeker.
 
Desondanks is Runhaar tevreden. De bevinding dat een relatief kleine gewichtsreductie al bijdraagt aan het voorkomen van artrose, vindt hij bemoedigend.
 

Leefstijladvies

Runhaar: 'In de groep die vijf kilo of 5 procent van zijn totale gewicht afviel, kreeg 15 procent van de vrouwen artrose, in de groep die geen gewicht verloor was dat 20 procent. Huisartsen en fysiotherapeuten kunnen met deze bevindingen hun patiënten motiveren om hun leefstijl aan te passen.'
 
In de komende editie van Lijfblad lees je meer over artrose.
Bron: Artsennet.nl, Erasmus MC
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017