Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Een op vier Nederlanders heeft maagklachten

Mooi & Gezond nieuws

Een op vier Nederlanders heeft maagklachten

12 december 2013
Deel met je vrienden
 
Een op vier Nederlanders heeft maagklachten
Eén op de vier Nederlanders heeft last van maag- of darmklachten en ervaart daardoor een verminderde kwaliteit van leven. Dat blijkt uit onderzoek van promoverend MDL-arts in opleiding Merel Tielemans.
 
De aanwezigheid van de Helicobacter pylori-bacterie die in het slijmvlies van de maag zit, komt tegenwoordig minder voor dan vroeger. Daarentegen stijgt het gebruik van medicijnen die maagklachten kunnen geven, zoals ibuprofen en diclofenac. Beide factoren worden in verband gebracht met maag- en darmklachten.
 

Medicijnen

Mensen met maag- en darmklachten blijken bovengemiddeld vaak paracetamol, maagzuurremmers en antidepressiva te gebruiken. Dit concludeert Tielemans op basis van 16.000 ingevulde vragenformulieren van willekeurige Nederlanders.
 

Online opsporen

Via een website met klachtspecifieke informatie heeft Tielemans ook mensen met refluxklachten opgespoord. Met behulp van een korte vragenlijst, de GerdQ, kan met redelijke betrouwbaarheid worden vastgesteld of mensen reflux hebben. Patiënten met andere aandoeningen zouden op eenzelfde wijze opgespoord kunnen worden, stelt de promovenda.
 

Proefschrift

Merel Tielemans is gepromoveerd op 28 november. De titel van haar proefschrift is: 'Prevalence and determinants of gastrointestinal symptoms in the Dutch community'.
Bron: Radboud Universiteit Nijmegen, Artsennet
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017