Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Een op vijf Nederlanders ziek op vakantie

Mooi & Gezond nieuws

Een op vijf Nederlanders ziek op vakantie

10 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Een op vijf Nederlanders ziek op vakantie
Een op de vijf Nederlanders is vorig jaar ziek geworden tijdens zijn of haar vakantie in het buitenland. Bijna eenzelfde aantal reizigers had te maken met een zieke reisgenoot. Dat meldt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) op basis van onderzoek onder zeshonderd mensen.
 

Hulp over de grens

Hoewel een kwart van de reizigers weinig vertrouwen heeft in de medische hulp over de grens is in de helft van de gevallen een plaatselijke arts of ziekenhuis geraadpleegd. Bijna driekwart van de zieken kreeg medicatie voorgeschreven. Daarvan ging het in 43 procent van de gevallen om antibiotica. Het NHG vindt het opvallend dat er zo veel vakantiegangers antibiotica kregen in het buitenland.
 

Antibiotica

"We weten natuurlijk niet precies hoe ziek de mensen uit ons onderzoek waren, maar het is bekend dat in Griekenland ongeveer drie keer zo veel antibiotica worden gebruikt als in Nederland. In Italië en Frankrijk twee keer zo veel", zegt voorzitter Rob Dijkstra. "In Spanje zijn antibiotica zelfs zonder doktersrecept verkrijgbaar."
Volgens Dijkstra zijn antibiotica niet altijd nodig. "Voor een oorontsteking in Nederland krijg je bijvoorbeeld geen antibiotica, terwijl je dat wel in het buitenland krijgt", zegt hij. "Bij te veel antibiotica kunnen bacteriën resistent worden en dat is een groot probleem."
 

Internet

Op het vakantieadres zocht verder dertig procent van de ondervraagden die ziek werden op internet naar informatie over hun klachten. Een op de tien reizigers met gezondheidsklachten nam contact op met de eigen huisarts of specialist in Nederland.
Nederlanders zijn het bangst om op vakantie een infectieziekte op te lopen. Ook maag- en darmklachten en diarree zijn veel gevreesde gezondheidsklachten. 
 

Advies

De huisartsenvereniging raadt vakantiegangers aan om bij ziekte eerst thuisarts.nl of de thuisartsapp te raadplegen. Daar zijn adviezen voor de meest voorkomende gezondheidsklachten te vinden.
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017