Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Energiedranken slecht voor het hart

Mooi & Gezond nieuws

Energiedranken slecht voor het hart

02 december 2013
Deel met je vrienden
 
Energiedranken slecht voor het hart
Energiedranken die rijk zijn aan cafeïne kunnen de manier waarop het hart klopt veranderen. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de universiteit van Bonn in Duitsland.
 
Het onderzoeksteam keek naar het effect op het hart van 17 personen nadat ze een energiedrank hadden gedronken. Daaruit bleek dat de contracties van het hart krachtiger waren na het nuttigen van energiedrank.
 
De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd tijdens de jaarlijks bijeenkomst van de Radiological Society of North America. De onderzoekers adviseren kinderen en mensen met gezondheidsproblemen geen energiedranken vol cafeïne te nemen.   
 

Bijwerkingen

"Tot nu toe wisten we niet wat voor effect energiedrank heeft op de functie van het hart. Energiedrank bevat veel meer cafeïne dan andere cafeïnehoudende dranken zoals koffie of cola. Van cafeïne zijn veel bijwerkingen bekend waaronder een snelle hartslag, hartkloppingen, een stijging de bloeddruk en in de meest ernstige gevallen plotselinge dood", aldus onderzoeker Jonas Dorner. 
 
De deelnemers kregen twee drankjes, één rijk aan cafeïne en een vol taurine. Taurine heeft ook een oppeppend effect. Beiden energiedranken bleken na een uur een groot effect te hebben op het samentrekken van de hart. 
 

Consumptie beperken

In Groot-Brittannië wordt het drinken van energiedranken afgeraden voor kinderen. In Nederland ontraadt het Voedingscentrum het gebruik van cafeïne voor kinderen onder de 13 jaar. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar wordt aangeraden om de consumptie van cafeïnerijke producten zoals koffie en energiedrankjes te beperken tot maximaal 1 consumptie per dag.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017