Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Extra calcium vermindert mogelijk kans op zwang...

Mooi & Gezond nieuws

Extra calcium vermindert mogelijk kans op zwangerschapsvergiftiging

25 januari 2016
Deel met je vrienden
 
Extra calcium vermindert mogelijk kans op zwangerschapsvergiftiging
Extra calcium slikken kan het aantal zwangerschapsvergiftigingen in Nederland met meer dan een kwart verminderen. Dit zeggen wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Wat betekent dit voor jouw advies aan zwangere vrouwen?
 

Zwangerschapsvergiftiging

Pre-eclampsie, beter bekend als zwangerschapsvergiftiging, komt jaarlijks bij maar liefst vijfduizend vrouwen in ons land voor. Het leidt vaak tot groeivertraging en vroeggeboorte van het kind en in het ergste geval kan de moeder er zelfs aan overlijden. 
 

Aangepast advies

Tot nu toe krijgen zwangere vrouwen alleen het advies om foliumzuur te slikken als extra supplement rondom de zwangerschap. Hier zou volgens de onderzoekers 1000 mg calcium per dag vanaf het tweede zwangerschapstrimester aan toegevoegd kunnen worden. Door dit te slikken tot het einde van de zwangerschap wordt de kans op zwangerschapsvergiftiging met 55 procent verminderd en neemt de kans op vroeggeboorte af met 24 procent. Een kleine aanpassing met grootse resultaten. 
 

In overleg

In de praktijk betekent dit niet dat je alle zwangere vrouwen zomaar extra calcium kunt adviseren. De onderzoekers geven aan dat zij dit het beste kunnen overleggen met hun verloskundige of gynaecoloog. Daarbij zijn supplementen zeker niet altijd nodig of nuttig. Zo bevat een multivitamine lang niet genoeg calcium en kun je calcium ook heel goed uit voeding halen. 
 
Bron: Volkskrant, 22-01-2015
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017