Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Feitjes: tandenpoetsen na een glas wijn

Mooi & Gezond nieuws

Feitjes: tandenpoetsen na een glas wijn

05 juli 2016
Deel met je vrienden
 
Feitjes: tandenpoetsen na een glas wijn

Wijn en alcohol in het algemeen: ook wij worden er blij van. Toch zijn je tanden niet zo happy met een alcoholische versnapering...

Metro Lifestyle ondervroeg mondhygiënist Lieneke Steverink over het effect dat wijn op je tanden heeft en wanneer je het beste kunt poetsen om je gebit zo gezond mogelijk te houden. 

Zure vloeistof 

Wij weten al dat het beter is om even te wachten met tandenpoetsen als je iets zuurs hebt gegeten of gedronken. Lieneke: „Wijn is een zuur drankje, met een pH-waarde tussen de 2,8 en 4.” Om even te vergelijken: 0 is het zuurst, water heeft een waarde van zeven. 

Lieneke vertelt verder dat wijn ook 'tannine' bevat, dit spulletje komt vrij bij het persen van de druiven en maakt de alcoholische versnapering langer houdbaar. Lieneke: „Door de tannine wordt je mond droger en is deze dus minder goed beschermd tegen zuren. Neem daarbij dat je telkens kleine slokjes neemt van een glas wijn: de zuuraanval duurt hierdoor extra lang. Dit maakt dat wijn het tandmateriaal (het laagje dat om je tanden zit, red.) kan oplossen.”

Schuurpraktijken

Je kunt je voorstellen dat wanneer je direct na je wijnsessie je gebit grondig poetst, er nóg wat tandmateriaal vanaf schuurt. Wil je er zeker van zijn dat je tanden niet extra blootgesteld worden aan schuurpraktijken, zorg er dan voor dat er tenminste een half uur zit tussen het drinken en het poetsen. 

Rood versus wit 

Het is beter voor het gebit om geen alcohol te drinken. Als je toch zin hebt in een glaasje en iets liever wil zijn voor je tanden, kies dan vaker voor een (droge) witte wijn. De rode variant bevat namelijk meer kleurstof, wat je tanden sneller verkleurt. Ook wordt je gebit niet zo blij van de suikers die het bevat.

Een alcoholische versnapering die minder schade aan je tanden toebrengt, is een glas bier. De goudgele rakkers bevatten minder zuur. 

Helemaal verknocht aan wijn? Dé tip van mondhygiënist Lieneke: „Bestel een glaasje water bij je drankje. Water buffert namelijk het zuur van de wijn en maakt die zo minder schadelijk.” Proost! 

Bron: Metronieuws.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017