Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Fervente chocolade-eter heeft doorgaans minder...

Mooi & Gezond nieuws

Fervente chocolade-eter heeft doorgaans minder lichaamsvet

08 november 2013
Deel met je vrienden
 
Fervente chocolade-eter heeft doorgaans minder lichaamsvet
Lang werd gedacht dat chocolade vet maakt. Maar nieuw onderzoek spreekt die overtuiging nu tegen. Spaanse wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die veel chocolade eten doorgaans minder lichaamsvet hebben, ongeacht hoe hun levensstijl (dieet en fysieke activiteiten) er verder uitziet.
 
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een onderzoek onder 1458 adolescenten die deelnamen aan onderzoeksproject HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence). Tijdens dit prject worden de eetgewoonten en levensstijl van jonge mensen (tussen de twaalf en zeventien jaar oud) bestudeerd.
 

Minder lichaamsvet

De onderzoekers keken naar het BMI, lichaamsvetpercentage en de taille van de adolescenten en legden die gegevens naast de eetgewoonten van de proefpersonen. Uit de gegevens blijkt dat adolescenten die grotere hoeveelheden chocolade aten, doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hadden. Ook de hoeveelheid vet in de buikstreek was minder. De resultaten stonden los van de leeftijd, geslacht, fysieke activiteit, consumptie van thee, koffie, groente fruit, verzadigde vetten en totale energie-inname, zo benadrukken de onderzoekers in het blad Nutrition. Het onderzoek is in lijn met een andere recente studie waaruit bleek dat volwassenen die veel chocolade eten een lager BMI hadden.
 

Verklaring

Maar hoe zijn die resultaten te verklaren? De onderzoekers vermoeden dat het iets te maken heeft met catechine, een antioxidant die in cacao voorkomt. Het stofje heeft invloed op de productie van cortisol en de insulinesensitiviteit: twee factoren die samenhangen met overgewicht en obesitas.
 

Calorieën

Wanneer mensen het hebben over de mate waarin een product gezond is, wordt eigenlijk altijd gesproken over calorieën. Dit onderzoek suggereert voorzichtig dat we verder moeten kijken dan die calorieën.
 

Andere studies

Chocolade is veelvuldig onderwerp van onderzoek. Eerdere studies suggereerden bijvoorbeeld al dat het eten van veel chocolade de kans op hart- en vaatziekten kan verkleinen. Hoewel ook dit onderzoek een pleidooi vóór het eten van chocolade lijkt, is het zeker niet aan te raden om chocolade te gaan liggen bunkeren, zo benadrukken de onderzoekers. “In matige hoeveelheden kan chocolade goed voor je zijn, zoals ons onderzoek heeft aangetoond. Maar excessieve consumptie is ongetwijfeld schadelijk.”
Bron: Scientias.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017