Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Gedeelde stress is halve stress

Mooi & Gezond nieuws

Gedeelde stress is halve stress

03 februari 2014
Deel met je vrienden
 
Gedeelde stress is halve stress
Gestrest vanwege die strakke deadline? Of omdat u een speech moet houden? Praat erover! Nieuw onderzoek toont aan dat de stress afneemt wanneer mensen hun gestreste gevoel bespreken met iemand die in hetzelfde schuitje zit.
 

Onderzoek

Onderzoekers verzamelden 52 proefpersonen. De proefpersonen werden in groepjes van twee opgedeeld en kregen te horen dat ze niet veel later een speech moesten geven. Die speech zou gefilmd worden. Voordat de proefpersonen de speech gaven, werden ze aangemoedigd om hun gevoelens omtrent die speech te delen met hun partner. De onderzoekers maten het stressniveau van de proefpersonen voor, tijdens en na de speech.
 

Halve stress

Uit het onderzoek blijkt dat de stress van de proefpersonen afnam wanneer ze spraken met iemand die net zo gestrest was vanwege de speech. Gedeelde stress is dus halve stress. “Stel je voor dat je één van de twee mensen bent die aan een belangrijk project werken: als er veel van dit project afhangt, kan dat een stressvolle situatie zijn,” stelt onderzoeker Sarah Townsend. “Maar wanneer je werkt met iemand met een vergelijkbaar emotioneel profiel kan dat de stress die je ervaart beperken.”
 

Zelfde stressniveau

Maar, zo benadrukken de onderzoekers: alleen wanneer mensen qua stressniveau op dezelfde lijn zitten. “Dus de vraag is nu: Hoe zorgen we ervoor dat mensen daarin meer op elkaar lijken? Wat kun je doen om die emotionele overeenkomsten te genereren?”
Bron: Scientias.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017