Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Geitenmelk beter verteerbaar dan koemelk

Mooi & Gezond nieuws

Geitenmelk beter verteerbaar dan koemelk

18 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Geitenmelk beter verteerbaar dan koemelk
Geitenmelkproducten worden steeds gewoner in het schap. Ze zijn lichter verteerbaar dan koemelk en worden over het algemeen beter verdragen. Het is dan ook goed nieuws dat de Europese Commissie per 28 februari 2014 flesvoeding op basis van geitenmelk voor zuigelingen toestaat.
 
Europa is hiermee zo ongeveer het laatste continent waar de knoop officieel wordt doorgehakt. In de Verenigde Staten en ook in Australië en Nieuw-Zeeland geven moeders hun baby’s al jaren flesjes op basis van geitenmelk. Doordat de melk zo licht verteerbaar is, kunnen voedingsstoffen en mineralen beter worden opgenomen. Ideaal voor baby’s omdat hun darmpjes zich nog volop ontwikkelen. 
 

Goed alternatief

Wel of geen borstvoeding? Het is een vraag waar elke nieuwe moeder mee geconfronteerd wordt. Borstvoeding is de beste en meest geschikte voeding voor je baby, maar mocht het niet lukken, of de keuze om een andere reden op flesvoeding vallen, dan kies je natuurlijk een voor je baby zo fijn mogelijk alternatief. Geitenmelk heeft een eiwitprofiel dat – meer dan koemelk – lijkt op dat van moedermelk. Het is gemakkelijker te verteren, omdat de vetbolletjes in geitenmelk een stuk kleiner zijn. De Europese Commissie onderzocht de geschiktheid van geitenmelk als zuigelingenvoeding naar aanleiding van een verzoek van het Nieuw-Zeelandse Dairy Goat Cooperative Ltd. De geitenmelk van deze firma is in Nederland op de markt als NANNYcare.
 

Geitenmelk voor zuigelingen

Basis voor de nieuwe Europese regelgeving is een onderzoek  waarbij de groei en ontwikkeling van 200 baby’s werd vergeleken. 101 van deze zuigelingen kregen NANNYcare voeding op basis van geitenmelk, 99 voeding op basis van koemelk. De resultaten werden tevens vergeleken met die van 101 baby’s die borstvoeding kregen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat deze geitenmelk geschikt is als eiwitbron voor zuigelingen. Andere onderzoeken  laten tevens zien dat geitenmelk een prebiotische werking heeft en het immuunsysteem bevordert. Het is een goede bron van vitaminen en mineralen en verhoogt de opname van ijzer en calcium. Babyvoeding op basis van geitenmelk sluit hiermee goed aan op de spijsvertering van zuigelingen. 
 

Fijn voor je baby

De geitenmelk van NANNYcare komt van loslopende geitjes die specifiek voor zuigelingenvoeding worden gefokt en gevoerd. Ze grazen in een nog nauwelijks door milieuvervuiling aangetaste omgeving en de melk wordt volgens zeer hoge kwaliteits- en hygiëneregels geproduceerd. De Nieuw-Zeelandse geitenmelk is nog beter verteerbaar dan Europese geitenmelk, omdat de vetbolletjes kleiner zijn. Het spijsverteringsenzym lipase breekt de vetten in geitenmelk makkelijker af, niet alleen door de afmeting van de vetbolletjes, maar ook door het hoge gehalte korte en middellange vetzuren in geitenmelk. Lang verhaal kort: geitenmelk ligt beduidend minder zwaar op de maag dan koemelk. En dat is wel zo fijn voor je baby.
Bron: BIEN PR
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017