Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Genmutatie maakt vatbaar voor koortslip

Mooi & Gezond nieuws

Genmutatie maakt vatbaar voor koortslip

17 september 2013
Deel met je vrienden
 
Genmutatie maakt vatbaar voor koortslip
Mensen die regelmatig een koortslip krijgen, hebben een mutatie in een bepaald gen. Daardoor kan hun immuunsysteem de ontwikkeling van de blaasjes niet voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Edinburgh.
 
Een virus, het herpes simplex virus type 1, veroorzaakt koortslippen. Meer dan 90 procent van de bevolking is drager van dit virus. Toch krijgt maar een kwart daarvan regelmatig een koortslip.
 

Immuunsysteem

De wetenschappers analyseerden duizenden genen. Zo indentificeerden ze welke genen te maken hebben met het vrijkomen van eiwitten die het immuunsysteem nodig heeft om te voorkomen dat het virus actief wordt.
Daarna bekeken ze bloedmonsters van mensen die vaak een koortslip hadden. Ze vonden dat één van de genen die ze eerder identificeerden - IL28b  - bij deze mensen gemuteerd was.
 

​Hepatitis

Deze genetische mutatie zorgt ervoor dat het lichaam niet goed op het virus kan reageren, waardoor je een koortslip krijgt. Patiënten met deze genmutatie reageren ook minder goed op behandelingen tegen hepatitis C.
De resultaten van het onderzoek verschenen in PLOS Pathogens.
 
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017