Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Groot aantal foute diagnoses borstkanker'

Mooi & Gezond nieuws

'Groot aantal foute diagnoses borstkanker'

16 oktober 2014
Deel met je vrienden
 
'Groot aantal foute diagnoses borstkanker'

Vrouwen die worden gecontroleerd op borstkanker krijgen niet altijd de juiste diagnose. Een op de tien vrouwen kreeg na een second opinion een andere diagnose te horen. Dat blijkt uit cijfers van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven, meldt De Telegraaf.

Jaarlijks komen er bijna 15.000 nieuwe borstkankerpatiënten bij in Nederland. In het Monro Ziekenhuis, gespecialiseerd in borstkanker, kwamen sinds de oprichting 250 vrouwen voor een second opinion. In 10 procent van de gevallen werd de diagnose aangepast. Zo waren er bij eerder onderzoek uitzaaiingen en tumoren over het hoofd gezien. 15 tot 20 procent kreeg een ander behandelplan aangeboden.

Oncoloog dr. Anja Timmer benadrukt dat de andere bevindingen niet inhouden dat anderen iets fout doen. "Maar wij zien dat wij in ons ziekenhuis net dat persoonlijke verschil voor de patiënt kunnen brengen." Bij het Antonie van Leeuwenhoek in Amsterdam, het grootste in borstkanker gespecialiseerd ziekenhuis, worden de aantallen eventueel verkeerde of andere diagnoses niet geregistreerd.

Openheid

Borstkankervereniging Nederland wil inzage in die 10 procent andere diagnoses. “Als dit grof afwijkt van wat echt een goede diagnose is, is dit geen goede zaak en moeten we in gesprek met de beroepsgroep! We zijn er voorstander van om de verkeerde diagnoses wél te registreren en juichen openheid van ziekenhuizen op dat gebied toe”, stelt Marga Schrieks van BVN. "Dat het nogal eens fout gaat, is zeker. Bij ons komen regelmatig verhalen van deze patiënten binnen die een incorrecte diagnose hebben gehad en dus ook niet optimaal behandeld zouden zijn".

Bron: Gezondheidsnet.nl en De Telegraaf
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017