Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Haar voorspelt hart- en vaatziekten

Mooi & Gezond nieuws

Haar voorspelt hart- en vaatziekten

18 april 2013
Deel met je vrienden
 
Haar voorspelt hart- en vaatziekten

 

Een verhoogd stressniveau is te zien aan je haar. Zo kan op basis van een streng haar voorspeld worden of je een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC.
 
Bij stress neemt het cortisolniveau in het bloed toe. Een bloedtest geeft alleen het cortisolniveau op een bepaald moment weer. In haren is het cortisolniveau van een aantal maanden zichtbaar.
 
De wetenschappers analyseerden daarom een plukje haar van 3 centimeter van 283 mensen van 65 tot 85 jaar. Zo bepaalden ze het cortisolniveau van de proefpersonen van de afgelopen drie maanden.
 

​Belangrijk signaal

Ze ontdekten dat deelnemers met een hoger cortisolniveau vaker hart- en vaatziekten, een beroerte, perifeer arterieel vaatlijden en diabetes hadden (gehad). "Net als een hoge bloeddruk of buikvet is een verhoogd cortisolniveau een belangrijk signaal dat iemand risico loopt op hart- en vaatziekten", zegt Laura Manenschijn.
De data tonen een duidelijk verband aan tussen een chronisch verhoogd cortisolniveau en hart- en vaatziekten, maar ze bewijzen nog niet dat het stresshormoon de hartziekten veroorzaakt.
 
De resultaten van het onderzoek verschenen in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017