Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Het is 'week van de teek'

Mooi & Gezond nieuws

Het is 'week van de teek'

09 april 2014
Deel met je vrienden
 
Het is 'week van de teek'
Deze week (7 t/m 13 april) is het week van de teek. Een speciaal in het leven geroepen week waarop er landelijk extra bewustwording wordt gecreëerd over de gevaren van deze kleine, maar niet ongevaarlijke beestjes. 
 
Net als de vroege komst van de bloesems en tulpen, zijn ook de teken dit jaar eerder actief dankzij de milde winter en het vroege warme voorjaar. Een tijd waarin we weer volop zin krijgen in de zomer, er met zijn allen actief op uittrekken en tal van buitenactiviteiten ondernemen. 
 

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine spinachtige diertjes die zich voeden met bloed van mens en dier. Ze kunnen zich onopvallend laten vallen en vastbijten in de huid tijdens bijvoorbeeld een wandeling of een fietstocht door bos- of grasrijke gebieden. Ze zijn soms zo klein dat ze moeilijk te zien zijn en verstoppen zich in warme, moeilijk zichtbare plekjes op het lichaam. Het controleren van de eventuele aanwezigheid van teken op het lichaam en dat van de mede gezinsleden na een bezoek in de natuur wordt veelal vergeten. Koninklijke Utermöhlen leverancier van o.a. de ByeBites tekenpincet wil de bewustwording vergroten door tijdens de week van de teek extra aandacht te vestigen op hoe belangrijk het is om een tekenpincet in huis te hebben.
 

Ziekte van Lyme

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. De ziekte van Lyme is een acute infectieziekte en kan leiden tot problemen met het zenuwstelsel, de gewrichten en het hart. De kans op deze ziekte is praktisch nihil als de teek binnen 24 uur op een juiste manier verwijderd wordt. Het is daarom raadzaam om vooraf goed voorbereid te zijn en een tekenpincet in huis te halen. Van belang hierbij is dat er voor het verwijderen van de teek geen alcohol, jodium, olie of andere middelen wordt gebruikt om de teek te verdoven. Daarnaast is de controle dat er geen delen van de teek achterblijven essentieel, want dit kan een ontsteking veroorzaken. Bij een tekenbeet is het raadzaam om de plek van de beet minimaal drie maanden goed in de gaten te houden. Mocht er een kring rondom de plek van de beet ontstaan dan kan het zijn dat de ziekte van Lyme is opgelopen en dient men direct naar de huisarts te gaan.
 

Tekenradar

Om ervoor te zorgen dat tekenbeten zoveel mogelijk worden voorkomen, kunnen mensen die gebeten zijn dit melden bij het speciale landelijk meldpunt www.tekenradar.nl. Door deze website te bezoeken kan men van te voren zien waar tekenbeten zijn gemeld en gewaarschuwd en voorbereid op pad gaan.
Bron: Koninklijke Utermöhlen
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017