Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Het koud hebben, is besmettelijk'

Mooi & Gezond nieuws

'Het koud hebben, is besmettelijk'

15 januari 2015
Deel met je vrienden
 
'Het koud hebben, is besmettelijk'

Alleen maar naar iemand kijken die het koud heeft, is al genoeg om het zelf ook koud te krijgen. Bij vrijwilligers die een video bekeken waarin mensen hun handen in koud water stopten, daalden de lichaamstemperatuur ook daadwerkelijk.

Onderzoekers van de University of Sussex komen tot die conclusie. Het onderzoek laat zien dat we vatbaar zijn voor 'besmetting' met temperatuur. Volgens hoofdonderzoeker Neil Harrison is het mogelijk dat deze onbewuste lichamelijke veranderingen ons helpen empathie te hebben met andere mensen.

Inleven

"Het nabootsen van iemand helpt ons bij het creëren van een intern model van de lichamelijke toestand waarin die persoon zich bevindt, waardoor we de motivatie en gevoelens van iemand beter begrijpen", aldus Harrison. "Mensen zijn hele sociale wezens en een groot deel van het succes van de mensen is te danken aan het feit dat we goed werken in een complexe samenleving. Als we niet in staat waren om ons snel in te leven in een ander en gedachten, gevoelens en motivatie te voorspellen, zou dit veel moeilijker zijn."

Onderzoek

Voor de studie bestudeerde de onderzoeker samen met zijn collega's 36 personen die elk acht video's bekeken. In de video stopten acteurs hun handen in koud of warm water. Tegelijkertijd werd de temperatuur van de handen van de deelnemers gemeten. Tijdens de 'koude' filmpjes waren de handen significant kouder. Het warme water had dit effect niet.

Harrison denkt dat de zichtbaarheid van het koude water hier een belangrijke rol in speelt. "De enige aanwijzing dat het water warm was, was de stoom aan het begin van de video en de roze kleur van de hand van de acteur. Bij het koude water zagen de deelnemers de hele video lang ijsblokjes in het water." Toch zijn er volgens de onderzoeker ook aanwijzingen dat mensen gevoeliger zijn voor koud dan voor warm.

Bron: Gezondheidsnet
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017