Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Ibuprofen helpt tegen blozen

Mooi & Gezond nieuws

Ibuprofen helpt tegen blozen

27 september 2013
Deel met je vrienden
 
Ibuprofen helpt tegen blozen
Onderzoekers van Murdoch University hebben een effectief middel ontdekt dat blozen vermindert: een gel met pijnstiller ibuprofen.
 

Gênante situatie

Voor het onderzoek werden 30 volwassenen in een gênante situatie gebracht: ze moesten 5 minuten meezingen met een karaoke-versie van 'I will survive' van Gloria Gaynor. Om hun schaamte nog wat te verergeren, moedigden de onderzoekers de proefpersonen aan om harder, expressiever of zuiver te zingen. Van de 30 deelnemers waren er 16 erg bang om te gaan blozen.
 

​Bloedtoevoer

Alle deelnemers kregen op een stukje van hun ene wang een laagje ibuprofen-gel gesmeerd en op de andere gel die gebruikt wordt bij het maken van een echo. Vervolgens werd de bloedtoevoer naar de wangen gemeten.
De ibuprofen-gel bleek ervoor te zorgen dat de wang die daarmee behandeld was minder rood werd, zowel als de proefpersonen zich geneerden als wanneer ze rood kleurden door inspanning. De bloedtoevoer naar het gezicht werd minder. Het effect was het grootst bij proefpersonen met angst voor blozen.
 

​Prostaglandinen

Uit eerder onderzoek bleek al dat blozen gedeeltelijk ontstaat door een ontstekingsreactie in de bloedvaten van het gezicht, die veroorzaakt wordt door prostaglandinen, hormoonachtige stoffen die betrokken zijn bij het vernauwen en verwijden van bloedvaten. Volgens de onderzoekers stopt de ibuprofen-gel de vorming van deze prostaglandinen.
De resultaten van het onderzoek verschenen in European Neuropsychopharmacology.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017