Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>IJzer- en vitamine D-tekort bij kinderen

Mooi & Gezond nieuws

IJzer- en vitamine D-tekort bij kinderen

02 juni 2016
Deel met je vrienden
 
IJzer- en vitamine D-tekort bij kinderen

1 op de 10 jonge kinderen heeft een ijzertekort en zelfs 2 op de 10 een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit recent onderzoek onder kinderen tussen de 1 en 3 jaar.

Onderzoek

325 blanke kinderen uit Duitsland, Nederland en Engeland in de leeftijd van 1 tot en met 3 jaar werden onderzocht. Op het moment van het onderzoek kreeg de helft van deze kinderen opvolgmelk, 44% kreeg gewone melk. Slechts een kwart kreeg een vitamine D-supplement en een paar kinderen kregen een ijzersupplement.

Tekort

De conclusie? Een ijzer- (11,8%) en vitamine D-tekort (22,8%) komt veel voor bij gezonde, blanke kinderen in West-Europa. Tegen het officiële advies in, krijgen veel kinderen geen vitamine D-supplement. 

Welke melk?

Ook melk speelt hierbij een rol. Kinderen die alleen gewone melk dronken liepen meer risico op zowel een ijzer- als vitamine D-tekort dan kinderen die opvolgmelk kregen.

Supplementen zijn nodig

De Gezondheidsraad adviseert kinderen tot 4 jaar dagelijks een supplement van 10 microgram vitamine D te geven. Voor ijzer geldt nog geen suppletie-advies. Vitamine D is belangrijk omdat het onder andere een rol speelt bij gezonde botten, tanden, spieren en de weerstand.

 
Bron: Vitamine Informatie Bureau
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017