Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Jetlag verstoort genetische activiteit'

Mooi & Gezond nieuws

'Jetlag verstoort genetische activiteit'

21 januari 2014
Deel met je vrienden
 
'Jetlag verstoort genetische activiteit'
Een jetlag verstoort de genetische activiteit in het menselijk lichaam, zo blijkt uit een nieuw wetenschappelijk experiment. 
 

Ritme

Meer dan duizend genen raken uit hun ritme als het dagritme van mensen kunstmatig wordt verlengd.
Dat zou kunnen verklaren waarom jetlags vaak leiden tot ziekteverschijnselen zoals misselijkheid, maagklachten en benauwdheid.
Britse wetenschappers van de Universiteit van Surrey komen tot die conclusie in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
 

Licht

Bij het onderzoek brachten 22 mannen en vrouwen de nacht door in een ruimte waar een dag door middel van kunstmatig licht werd verlengd van 24 naar 28 uur.
De proefpersonen bouwden geen slaaptekort op: ze mochten slapen wanneer ze wilden. Alleen hun lichaamsklok werd door de lampen 'verzet'. Na drie dagen was het slaapwaakritme van de proefpersonen met ongeveer twaalf uur verschoven. Voor het experiment hadden de wetenschappers bloed afgenomen bij alle deelnemers, na drie dagen deden ze dat opnieuw.
 

Ziekte

Uit de eerste genetische analyse van het bloed van de proefpersonen bleek dat de activiteit van 1.396 genen steeg en daalde op het ritme van hun circadiaanse klok. 
Nadat de deelnemers aan het experiment een jetlag hadden opgebouwd, was dat ritme bij ongeveer 1.350 genen in de war geraakt. Volgens de wetenschappers vormt de verstoorde genetische activiteit een plausibele verklaring voor de ziekteverschijnselen die mensen met een jetlag vaak vertonen.
 

Nachtdienst

"Als je je slaapproces verstoort door je lichaamsklok te desynchroniseren met een jetlag of een nachtdienst wordt de timing van veel processen in je lichaam beïnvloed", verklaart hoofonderzoeker Simon Archer in de Britse krant The Guardian. "Het verklaart waarom je je door een jetlag of een nachtdienst zo slecht kunt voelen."        
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017