Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Kern van waarheid in 5-secondenregel

Mooi & Gezond nieuws

Kern van waarheid in 5-secondenregel

12 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Kern van waarheid in 5-secondenregel
Het is een bekend broodjeaapverhaal: Laat je iets op de grond vallen, dan kun je het nog eten als je het maar binnen 5 seconden opraapt. Uit onderzoek van Aston University blijkt dat er een kern van waarheid schuilt in deze legende.
 
Laatstejaars biologiestudenten keken onder leiding van Anthony Hilton naar twee veelvoorkomende bacteriën, de E.coli en de Staphylococcus aureus. Ze onderzochten de overdracht van deze bacteriën van verschillende soorten vloeren naar verschillende soorten voedsel na 3 tot 30 seconden contact.
 

Snel oprapen

Tijd bleek inderdaad een belangrijke factor. Hoe langer iets op de vloer lag, hoe meer bacteriën het bevatte. Er zit dus toch een kern van waarheid in de 5-secondenregel. Het type vloer waarop je je eten laat vallen, is ook van invloed. Voedsel dat op een gladde vloer had gelegen, zoals tegels of laminaat, bevatte meer bacteriën dan voedsel dat van vloerbedekking werd opgeraapt.
 
De onderzoekers hielden ook een enquête over de 5-secondenregel. Daaruit bleek dat 87 procent wel eens iets opeet wat op de grond gevallen is.
 

Geruststellend

“Voedsel eten dat op de grond gevallen is, brengt nog steeds een risico op infecties met zich mee, maar het hangt af van de bacteriën die op dat moment op de vloer aanwezig zijn. De resultaten uit deze studie zijn wel geruststellend voor mensen die al jaren de 5-secondenregel toepassen. De overdracht van bacteriën van vloeren binnenshuis naar voedsel is erg beperkt”, aldus Hilton.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017