Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep

Mooi & Gezond nieuws

Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep

10 december 2014
Deel met je vrienden
 
Kinderdagverblijven vergroten kans buikgriep

Kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan, lopen een veel grotere kans op buikgriep. Ze bezoeken gemiddeld tweemaal zo vaak de huisarts en worden vanwege complicaties tweemaal zo vaak opgenomen in het ziekenhuis als kinderen die geen kinderdagverblijf bezoeken.

Onderzoek

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en UMC Utrecht. Volgens het onderzoek leidt buikgriep in de kinderopvang tot circa 25 miljoen euro per jaar aan extra kosten voor de samenleving. Zo steken de zieke kinderen soms hun (werkende) ouders aan. 

Grote kinderdagverblijven met veel kinderen en aanwezigheden van dieren, zandbakken, zwembadjes en centrale verschoonruimten lijken buikgriep in de hand te werken. Medewerkers die gedurende de dag met meerdere groepen werken, vergroten die kans eveneens.

Kwaliteitskeurmerk

Epidemioloog Remko Enserink van het UMC pleit voor het uitvoeren van eenvoudige maatregelen om infectieziekten te voorkomen. Een kwaliteitskeurmerk voor kinderopvangverblijven kan een stimulans vormen voor betere preventie.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meent dat er draagvlak lijkt te bestaan voor zo’n keurmerk. Verder wordt er gewerkt aan maatregelen die een gezonde kinderopvang moeten bevorderen.

 
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017