Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Kleine vrouwen hebben kortere zwangerschappen

Mooi & Gezond nieuws

Kleine vrouwen hebben kortere zwangerschappen

21 augustus 2015
Deel met je vrienden
 
Kleine vrouwen hebben kortere zwangerschappen

Wist je dat je lengte invloed heeft op de duur van je zwangerschap? Uit een studie aan het March of Dimes Prematurity Research Center Ohio Collaborative blijkt dat kleinere moeders kortere zwangerschappen en kleinere baby’s hebben.

Genetische factoren

De onderzoekers bestudeerden 3485 vrouwen en hun baby's en vonden dat de lengte van de moeder - welke wordt bepaald door genetische factoren - bepalend is voor het foetale milieu. Via die weg beïnvloedt de lengte van de moeder de lengte van de zwangerschap en het risico op een vroeggeboorte. Het geboortegewicht en de geboortelengte worden daarentegen vooral bepaald door overgebrachte genen.

Belangrijke ontdekking

"Een belangrijk doel van het netwerk March of Dimes onderzoekscentra is het identificeren van genen die belangrijk zijn voor de foetale groei en de lengte van een zwangerschap", vertelt Joe Leigh Simpson vicevoorzitter van het Research and Global Program. "Dat de lengte van de vrouw de zwangerschapsduur beïnvloedt, onafhankelijk van welke genen de moeder doorgeeft, is een belangrijke ontdekking. We verwachten dat er nog velen zullen volgen."

Vroeggeboorte

De onderzoekers zien de ontdekking als een klein puzzelstukje binnen het oplossen van de grote puzzel vroeggeboorte. Wereldwijd worden er jaar 15 miljoen premature baby's geboren: meer dan een miljoen sterven als gevolg van de vroeggeboorte. Kinderen die overleven hebben vaak hun leven lang te maken met gezondheidsproblemen.

Verklaring

Waarom de lengte van de moeder deze invloed heeft op de zwangerschapsduur kunnen de onderzoekers (nog) niet verklaren. Mogelijk spelen onbekende genen, leefstijl en omgeving een rol.

De resultaten zijn verschenen in PLOS Medicine.

 
Bron: Nu.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 

Bekijk ook:

Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017