Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Komen de tandjes door?

Mooi & Gezond nieuws

Komen de tandjes door?

17 september 2014
Deel met je vrienden
 
Komen de tandjes door?

Als jonge kinderen last hebben van doorkomende tandjes, kan lidocaïne gel de pijn onderdrukken. In Nederland is in de zelfzorg voor dat doel lidocaïne orale gel verkrijgbaar (Dentinox, concentratie 0,38%). In de VS hebben ouders en zorgverleners van kinderen het advies gekregen om geen lidocaïne 2% gel te gebruiken bij kinderen als de tandjes doorkomen. Een concentratie dus die ruim vijfmaal zo hoog is als de toepassing in Nederland.

Waarom werd deze gel afgeraden?

De FDA (Federal Drugs Administration) heeft 22 meldingen ontvangen van ernstige bijwerkingen op lidocaïne bij jonge kinderen (vijf maanden tot 3,5 jaar). Hieruit is geconcludeerd dat lidocaïne in een te hoge dosis bij jonge kinderen ernstige bijwerkingen kan veroorzaken, zoals epileptische aanvallen, hartproblemen, en beschadiging van de hersenen. Zelfs overlijden is gemeld.

De FDA raadt aan bij kinderen met pijn door doorbrekende tanden en kiezen het tandvlees te masseren of een gekoelde bijring te geven.

De lidocaïne orale gel die in Nederland verkrijgbaar is (Dentinox, concentratie 0,38%) kan volgens het College tot Beoordeling van Geneesmiddelen veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen. Natuurlijk wel in de juiste dosering: viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip. Bij kinderen met convulsies en stuipen is voorzichtigheid geboden.

Bron: Pharmaceutisch weekblad
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017