Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Koortsliponderzoek: onwetendheid over het risic...

Mooi & Gezond nieuws

Koortsliponderzoek: onwetendheid over het risico van koortslip voor baby's

03 juli 2014
Deel met je vrienden
 
Koortsliponderzoek: onwetendheid over het risico van koortslip voor baby's
Dat zuigelingen zeer vatbaar zijn voor de besmetting van een koortslip, is algemeen bekend. Maar hoe voorzichtig moet je werkelijk zijn? Kan de kraamverzorgster met een koortslip wel haar werk doen? Is het knuffelen van je baby echt helemaal uit den boze met een koortslip?
 
Het koortsliponderzoek van Zovirax® onder Nederlandse vrouwen toont aan dat er nog veel misverstanden bestaan. Zo blijkt dat bijna de helft van de vrouwen uit het onderzoek niet weet dat een koortslip voor baby’s een verhoogd risico vormt.
 

Voorzichtigheid altijd geboden

Voor volwassenen is een koortslip hinderlijk, maar op zich niet gevaarlijk. Het besmettingsgevaar is echter wel te groot om een pasgeborene aan bloot te stellen. Daarom moeten jonge ouders zeer alert zijn op een koortslip, bij henzelf en bij het (kraam)bezoek. Zeker in de eerste drie à vier maanden na de geboorte is dat belangrijk. Dit komt omdat het afweermechanisme van baby’s nog niet volledig ontwikkeld is, waardoor herpesinfecties bij hen heftige gevolgen kunnen hebben. Bij kleine kinderen is voorzichtigheid altijd geboden. Babybezoek dat wil knuffelen, kan dus beter wat later terugkomen om de baby te bewonderen. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts.
 

Verzorgen en knuffelen

Ongeveer een derde van de ondervraagden zou een verzorger met een koortslip vragen niet in de buurt te komen van de baby. Een scan op internet leert dat veel kraamzorgorganisaties de behandeling van baby’s door verzorgers met een koortslip expliciet benoemen in hun protocol. Over het algemeen staat hierover: de verzorging is mogelijk, mits er goed wordt gelet op de hygiëne. Dit kan worden gedaan door het dragen van een mondkapje en bijvoorbeeld door regelmatig de handen te wassen. Ook het RIVM adviseert deze werkwijze2. De kraamverzorgster en oma kunnen dus blijven helpen bij de verzorging van pasgeborenen.
 

Borstvoeding

Ook over het geven van borstvoeding door de moeder met een koortslip bestaat nog veel onduidelijkheid. De helft van de ondervraagden weet niet of deze herpesinfectie schadelijk kan zijn voor de zuigeling. Bijna een kwart denkt dat het niet verstandig is om borstvoeding te geven tijdens het hebben van een koortslip. In de praktijk is een acute herpes simplex-infectie geen reden om de borstvoeding te onderbreken of te stoppen, tenzij de blaasjes zich binnen het gebied bevinden dat de baby in de mond neemt. Belangrijk is wel om extra goed te letten op hygiëne.
 
 
[1] Representatief onderzoek onder 510 vrouwen in de leeftijdscategorie 21-55, april 2014   
[2] Website RIVM (link: http://vhpr.nl/163)
Bron: Van Hulzen Gummo Kick
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017