Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Kwart 5-jarigen heeft al gaatjes'

Mooi & Gezond nieuws

'Kwart 5-jarigen heeft al gaatjes'

20 september 2013
Deel met je vrienden
 
'Kwart 5-jarigen heeft al gaatjes'
Ruim een kwart van de Engelse kinderen van 5 jaar heeft al last van tandbederf oftewel gaatjes. Dat blijkt uit een analyse van 133.000 tandartsbezoeken door Public Health England.
 

Onderzoek

De onderzoekers bekeken de gegevens van 133.000 tandartscontroles. Zo konden ze van 21 procent van alle Engelse 5-jarigen in kaart brengen of ze gaatjes hadden. 27 procent bleek last te hebben van tandbederf. Dit percentage is wel gedaald, want in 2008 was het nog 30 procent. De onderzoekers constateerden grote regionale verschillen. In welvarende gebieden waren er veel minder kinderen met gaatjes dan in armere regio’s.
 
Normaal hebben kinderen van 5 jaar 20 melktanden. De 5-jarigen met tandbederf hadden gemiddeld 3 à 4 aangetaste tanden. Bij 3 procent was er een tand of kies getrokken.
 

​Tandbederf voorkomen

"Dit onderzoek toont aan dat het aantal kinderen zonder gaatjes stijgt, maar dat er nog steeds veel te doen is, want tandbederf kun je vermijden. Ouders zouden de tanden van hun kinderen minstens twee keer per dag twee minuten moeten poetsen. Houd ook toezicht op hoe kinderen hun tanden zelf poetsen tot ze een jaar of 7, 8 zijn, door ofwel zelf te poetsen of te controleren hoe zij dat doen", zegt Kevin Fenton van Public Health England. 
 
Uit een eerder onderzoek bleek dat van de Nederlandse 5-jarigen 59 procent een gaaf gebit heeft.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017