Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Laag koolhydraat dieet effectiever dan vetarm d...

Mooi & Gezond nieuws

Laag koolhydraat dieet effectiever dan vetarm dieet

11 juli 2013
Deel met je vrienden
 
Laag koolhydraat dieet effectiever dan vetarm dieet
Onderzoek, onlangs gepubliceerd in de British Journal of Nutrition, toont aan dat het beperken van de hoeveelheid koolhydraten in voeding de sleutel is tot een duurzaam gewichtsverlies en een verbeterde cardiovasculaire gezondheid. Het onderzoek vergelijkt de langetermijneffecten van een laag koolhydraat dieet met een vetarm dieet. 
 
De onderzoekers toonden aan dat personen die een laag koolhydraat dieet volgden (minder dan 50 gram koolhydraten per dag) na 12 maanden meer gewicht verloren dan de deelnemers aan het vetarme dieet (minder dan 30% van de calorieën per dag kwam uit vet). Ook verbeterde bij deze groep de bloeddruk en het cholesterolgehalte aanzienlijk.
 

Lager gewicht, bloeddruk en cholesterolgehalte 

Geaccrediteerde diëtiste Erica Slof over het onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het British Journal of Nutrition: “Dit is weer een belangrijk onderzoek dat de werking aantoont van een laag koolhydraat dieet en dat we kunnen gebruiken in onze strijd tegen overgewicht. De helft van de Nederlanders is te zwaar en het is niet voor iedereen eenvoudig om daar wat aan te doen. In mijn praktijk zie ik veel patiënten die succesvol afvallen door minder koolhydraten te eten. Een laag koolhydraat dieet – zoals het Nieuwe Atkins dieet – helpt daarbij. Doordat je nog steeds gevarieerd kunt eten en in verhouding meer eiwitten eet, is lekker en gezond eten met een verzadigend gevoel heel goed mogelijk. Dit maakt het dieet eenvoudig in te passen in het dagelijks leven. Het lukt weer om af te vallen, mensen voelen zich veel beter en worden weer actiever.” 
 

Geen pieken of dalen 

Marcel Heijboer, Brand Manager Atkins International, was niet verrast door de uitkomst van dit onderzoek. Hij vertelt dat er in toenemende mate wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd worden die aantonen dat een laag koolhydraat voedingspatroon – zoals het Nieuwe Atkins dieet – zeer effectief is. Niet alleen als het gaat om gewichtsverlies, maar ook als het gaat om verbetering van de cardiovasculaire gezondheid. “Het belangrijkste is om onderscheid te maken tussen ‘goede’ en ‘slechte’ koolhydraten. Slechte koolhydraten zitten voornamelijk in geraffineerde voeding zoals suiker en producten met witmeel. De goede koolhydraten vind je in bladgroenten, fruit, peulvruchten, volle granen en noten." Hij voegt toe: “Een gebalanceerd voedingspatroon met weinig koolhydraten bevordert de consumptie van goede koolhydraten in combinatie met eiwitten en gezonde vetten. Dit voedingspatroon is gevarieerd en bevat voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen.
Bron: Coebergh
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017