Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Mannen meer pijn na zware operatie

Mooi & Gezond nieuws

Mannen meer pijn na zware operatie

04 juni 2014
Deel met je vrienden
 
Mannen meer pijn na zware operatie
Mannen ervaren meer pijn na een ingrijpende operatie dan vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 10.000 patiënten door de universiteit van Graz. Gedurende ruim vier jaar werden er gegevens verzameld over zo’n 10200 patiënten van het academische ziekenhuis van Bochum in Duitsland.
 

Zware of kleine ingreep

Na een operatie bleken mannen en vrouwen even veel pijn te ervaren. Maar toen de onderzoekers de operaties onderverdeelden in zware en kleine ingrepen, ontdekten ze wel een verschil. Na een ingrijpende operatie, zoals een hart- of buikoperatie, ervaarden mannen meer pijnklachten dan vrouwen. Na een kleine ingreep, bijvoorbeeld een biopsie, voelden de vrouwen juist meer pijn.
 

Hormonen

Mogelijk heeft dit verschil te maken met hormonen. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron kan pijn verminderen. De menstruatiecyclus beïnvloedt de pijngrens van vrouwen. Daarnaast spelen culturele en psychologische factoren waarschijnlijk een rol.
 
De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens Euroanaesthesia, een congres van de European Society of Aneasthesiology.
Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017