Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Meer dan kwart mannen wil absoluut niet kaal wo...

Mooi & Gezond nieuws

Meer dan kwart mannen wil absoluut niet kaal worden

05 maart 2014
Deel met je vrienden
 
Meer dan kwart mannen wil absoluut niet kaal worden
Meer dan een kwart van de Nederlandse mannen (26%) wil kaalheid voorkomen als dat mogelijk zou zijn. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard onder 514 Nederlandse mannen van 18 jaar en ouder.
 

Jonge mannen

Vooral jonge mannen (onder de 30 jaar) vinden het belangrijk om een volle haardos te behouden: bijna de helft gaf aan echt niet kaal te willen worden. Oudere mannen (30+) vinden het erger om hun strakke lichaam kwijt te raken en een buikje te krijgen. Slechts een op de tien van de jonge mannen haalt zijn schouders op bij de uiterlijke gevolgen van het ouder worden.
 

De monnik

De kruin achter op hun hoofd is volgens een op de vier mannen de ergste plek om kaal te worden: de ”monnik”.  Ook kaal worden vanaf het voorhoofd recht naar achter wordt gevreesd; een op de zes mannen wil absoluut niet op die manier kaal worden. De meeste mannen weten overigens dat kaalheid veroorzaakt kan worden door erfelijkheid (82%). Dat testosteron hier een rol in speelt, weet echter slechts 17%, terwijl bijna een kwart onterecht gelooft dat het dragen van hoedjes of petten kaalheid bevordert.
 

DHT

In werkelijkheid zorgt het hormoon dihydro-testosteron (DHT) bij mannen voor een remmende werking op de hoofdhaargroei, terwijl datzelfde DHT een aantal jaar eerder, in de puberteit, nog verantwoordelijk was voor de groei van mannelijke lichaamsbeharing en baardgroei. DHT kan ervoor zorgen dat haarzakjes krimpen en zelfs totaal verschrompelen, waardoor er geen haargroei meer mogelijk is. Hoe sterk de haarzakjes reageren op DHT is erfelijk bepaald en verschilt dus per persoon.[ii] Helaas hoeft een vader die op latere leeftijd nog een bos haar heeft niet te betekenen dat kaalheid een man bespaard wordt: de erfelijkheid geldt zowel voor vaders- als moederskant en kan een generatie overslaan.
 

Cafeïne

De oplossing voor kaalheid lijkt dan ook simpel: de werking van DHT terugdraaien. Helaas is dat niet zo eenvoudig; als haarzakjes eenmaal verschrompeld zijn, kan er geen haar meer in ontstaan. Uit onderzoek is echter gebleken dat cafeïne, dat naast de bekende effecten op het lichaam, ook effect heeft op DHT. Cafeïne is namelijk in staat om de door DHT veroorzaakte remming van de haargroei te neutraliseren en deze zelfs boven verwachting te stimuleren. De Nederlandse man is zich niet bewust van deze “bijwerking” van cafeïne: slechts 7% weet dat cafeïne helpt kaalheid te voorkomen. De meest herkende effecten van cafeïne zijn rusteloosheid en slapeloosheid (41%), gevolgd door verslaving (30%) en het zorgen voor meer energie (28%). Grote hoeveelheden koffie drinken werkt helaas niet gericht genoeg om kaalheid te voorkomen. Dat kan wel door een cafeïne-shampoo te gebruiken, zoals Alpecin.
Bron: Edelman
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017