Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Meer inzicht in voedselkeuzes kinderen

Mooi & Gezond nieuws

Meer inzicht in voedselkeuzes kinderen

15 augustus 2013
Deel met je vrienden
 
Meer inzicht in voedselkeuzes kinderen
Zoete en zoute smaken, gewenning, portiegrootte en ouderlijk gedrag zijn de belangrijkste drijfveren in voedselkeuzes die kinderen maken. Dit kwam naar voren tijdens een discussie die deze week plaatsvond op de jaarlijkse vergadering van het Instituut Voedselveiligheid Technologen in de Verenigde Staten. Dat meldt VoedingNu.
 

Nieuwe inzichten

Op de bijeenkomst werden nieuwe inzichten gegeven in voedselkeuzes van kinderen, hun voedselgedrag en wat de industrie en ouders kunnen doen om kinderen gezond te laten eten en gezonde keuzes te laten maken.
 

Smaakvoorkeuren

Smaakvoorkeuren ontstaan kort na de geboorte. Pasgeborenen hebben een voorkeur voor zoete en zoute smaken en wijzen bittere en zure smaken af. De omgeving, familie en de gewenning aan verschillende menu's spelen ook een belangrijke rol in de voedselkeuze van kinderen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen de voorkeur geven aan vet en suiker. Fruit staat bovenaan de lijst van voedselkeuzes, gevolgd door zetmeelrijke producten, vlees, eieren, zuivel en groenten. 
 

Herhaling

Uit een studie met kleuters komt naar voren dat een herhaalde blootstelling aan voedsel zorgt voor een vertrouwen in het eten. Dit vertrouwen beïnvloedt de voedselkeuzes van kinderen. Tussen de twee en de zes jaar oud worden kinderen kieskeurig en kan er een angst voor nieuwe dingen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat ouders dan het beste frequent kleine hoeveelheden van voedingsmiddelen met een andere smaak aan kunnen bieden.
 

Advies

Verder adviseren onderzoekers aan vrouwen om tijdens de zwangerschap en lactatieperiode gevarieerd te eten, omdat smaakvoorkeuren al ver voor de eerste hap van vast voedsel worden bepaald. Een ander advies is om kinderen te betrekken bij het bereiden van voedsel.
Bron: Nationale Zorggids
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017