Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Mensen met hartfalen vaker vitamine D-tekort

Mooi & Gezond nieuws

Mensen met hartfalen vaker vitamine D-tekort

06 januari 2015
Deel met je vrienden
 
Mensen met hartfalen vaker vitamine D-tekort

Bij mensen met hartfalen wordt vaker een vitamine D-tekort en een toegenomen spiegel van hormoon renine in de nieren gemeten. Dat blijkt uit recent onderzoek van de afdeling cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Suppleren met vitamine D helpt deze hormoonspiegels mogelijk weer te verlagen.

Renine

Renine speelt een cruciale rol in de communicatie tussen nieren en hart. Zo reguleert het hormoon de bloeddruk wat weer bijdraagt aan een juiste doorbloeding van deze organen. Al langer is bekend dat een tekort aan vitamine D mogelijk leidt tot vermoeidheid, depressie, botontkalking en in sommige gevallen zelfs tot ernstige spierkrampen. Dit onderzoek toont opnieuw het belang van vitamine D aan. Bij sommige hartpatiënten die suppleren met vitamine D-tabletten dalen de reninespiegels.
 

Onderzoek

Voor het onderzoek werden 6000 gezonde mensen tien jaar lang gevolgd. Wie een verhoogd reninegehalte had, bleek vaker hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Bij 50% van de patiënten die vitamine D toegediend kregen daalde dit reninegehalte. Bij de andere helft was geen effect meetbaar. Veelbelovende resultaten, al is volgens de onderzoeker een omvangrijker onderzoek nodig om te bevestigen dat overlevingskansen en ziektelast ook verbeteren door extra vitamine D.
Bron: Gezondheidsplein
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017