Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Migraine tijdens menstruatie 'hormonenkwestie'

Mooi & Gezond nieuws

Migraine tijdens menstruatie 'hormonenkwestie'

15 december 2014
Deel met je vrienden
 
Migraine tijdens menstruatie 'hormonenkwestie'

Vrouwen die lijden aan migraine tijdens hun menstruatie hebben een ander hormonaal patroon tijdens hun cyclus. Daarnaast is ook de activiteit van de hersenzenuwen anders dan bij vrouwen zonder migraine.

Dat ontdekten wetenschappers van het Erasmus MC en het LUMC. 

Inzicht

Zo’n tien procent van de vrouwen heeft last van migraine tijdens de menstruatieperiode, maar een echt effectieve behandeling met hormonen is er nog niet. Vrouwen wordt nu nog vaak aangeraden de pil ‘door te slikken’ of een oestrogeenpleister te plakken, maar die behandelingen werken volgens onderzoekers meestal niet.

Het onderzoeksteam ontdekte dat bij gezonde vrouwen de activiteit van een bepaalde hersenzenuw verandert gedurende de menstruatiecyclus. Bij vrouwen met menstruele migraine was deze verandering niet aanwezig. Daarnaast bleken vrouwen met menstruatiegerelateerde migraine ietwat afwijkende pieken in hun hormoonspiegels te hebben.

Hieruit concluderen onderzoekers dat ‘vrouwen met menstruatiegerelateerde migraine dus hormonaal wellicht iets anders in elkaar zitten dan vrouwen zonder migraine’.

De studie levert niet zozeer een betere behandeling van patiënten met deze migraine op, maar biedt volgens de onderzoekers wel meer inzicht in de aandoening.

Bron: Telegraaf
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017