Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Nachtdienst vertraagt stofwisseling

Mooi & Gezond nieuws

Nachtdienst vertraagt stofwisseling

20 november 2014
Deel met je vrienden
 
Nachtdienst vertraagt stofwisseling

's Nachts werken en overdag slapen, kan de slopwisseling vertragen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Colorado.

Tijdens het onderzoek moesten veertien vrijwilligers zes dagen doorbrengen in een slaaplab. De eerste dagen hielden de proefpersonen hun gebrukelijk slaapritme aan. Daarna stapten ze over op het rooster van nachtwerkers: ze bleven 's nachts op en mochten alleen overdag slapen.

De onderzoekers zorgden ervoor dat de deelnemers elke dag precies hetzelfde aantal calorieen aten. Desondanks bleken ze minder calorieen te verbanden op de dagen waarop ze 's nachts wakker bleven. Gemiddeld verbruikten ze 52 tot 59 calorieen minder op de dagen waarop ze 'nachtdienst' hadden. Een klein verschil, maar in de loop der tijd kan het wel tot gewichtstoename leiden. 

Biologische klok

Waarom 's nachts werken de stofwissling vertraagt, is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft het ermee te maken dat 's nachts wakker blijven in gaat tegen het natuurlijke biologische ritme. De biologische kok regelt ook de lichamelijke functies zoals de stofwisseling.

Bron: Gezondheidsnet
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017