Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Nederlanders onvoldoende bewust van gevaren Uv-...

Mooi & Gezond nieuws

Nederlanders onvoldoende bewust van gevaren Uv-straling voor ogen

22 augustus 2017
Deel met je vrienden
 
Nederlanders onvoldoende bewust van gevaren Uv-straling voor ogen

Uit onderzoek van Vision Direct, een online retailer van contactlenzen, blijkt dat Nederlanders te weinig op de hoogte zijn van de schade van Uv-straling op de ogen én – nog belangrijker – de manieren om zichzelf correct te beschermen tegen deze schadelijke straling. Voor Vision Direct golden deze onderzoekersresultaten als een eye opener om meer bewustwording te creëren.

64% van de Nederlanders niet ongerust over Uv-schade

Vision Direct ondervroeg in totaal 1231 respondenten via een online enquête. Uit deze survey bleek dat mensen zicht als hun meest kostbare zintuig bestempelen, maar ook dat 64% niet ongerust is over de mogelijke, blijvende schade die Uv-straling kan toebrengen aan het oog. Dat terwijl staar in 20%(!) van de gevallen veroorzaakt wordt door langdurige blootstelling aan Uv-straling, volgens de World Health Organization (WHO).

Ogen gevoeliger voor Uv-straling dan huid

Het is zaak dat je niet alleen je huid, maar ook zeker je ogen optimaal beschermt voor Uv-straling. Wat veel mensen (67% van de ondervraagden) niet weten is dat de ogen zelfs gevoeliger zijn voor Uv-straling dan de huid. Het gevaar bij kinderen en bij mensen met een lichte oogkleur is het hoogst. Zo ontbreekt er bij kinderen nog het pigment melanine, dat optreedt als beschermlaag.

Ogen beschermen tegen Uv-straling

Je ogen bescherm je het best met een kwalitatief goede zonnebril die schadelijke Uv-straling effectief tegenhoudt. Uit het Vision Direct onderzoek bleek dat 78% van de respondenten beweerde een zonnebril te dragen met Uv-bescherming, maar slechts 35% wist hoe te controleren of een zonnebril daadwerkelijk Uv-bescherming biedt. Ook vervangt 40% van de Nederlanders hun zonnebril niet vaak genoeg. Een zonnebril dient om de twee jaar vervangen te worden om voldoende UV-bescherming te garanderen.

Extra tips van Het Oogfonds voor het kopen van een goede zonnebril:

  • Kies voor een zonnebril die 100% Uv-bescherming biedt. Deze aanduiding staat meestal op een sticker of in de beschrijving van de bril als ‘100% UV’ of UV400
  • Let erop dat de glazen en het montuur goed passen. De zonnebril moet groot genoeg zijn om te voorkomen dat het Uv-licht je ogen via de boven-, onder- of zijkant kan bereiken.
  • Kies voor een zonnebril met minimaal 75% lichtabsorptie (CE-markering 3). Een zonnebril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit getal geeft de kleurintensiteit van de glazen weer ofwel de bescherming tegen verblinding. Bescherming 0 wil zeggen dat tot 20% van het licht geabsorbeerd wordt, bij bescherming 4 is er sprake van 92-97% lichtabsorptie.

Foto: VisionDirect.nl

 
Bron: Vision Direct
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 8

Lijfblad 8 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB08-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017