Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>Nieuwe generatie probiotica ontdekt

Mooi & Gezond nieuws

Nieuwe generatie probiotica ontdekt

28 januari 2014
Deel met je vrienden
 
Nieuwe generatie probiotica ontdekt
Onderzoekers hebben een reeks darmbacteriën ontdekt die onder meer het immuunsysteem en de opslag van vet reguleren. Deze bacteriën kunnen een nieuwe generatie probiotica gaan vormen. De onderzoekers van de Universiteit van Washington in het Amerikaanse St. Louis beschrijven hun bevindingen in het tijdschrift Science Translational Medicine.
 

Probiotica

Probiotica zijn bacteriën die, wanneer ze in de juiste dosis worden toegediend, een gunstig effect hebben op de gezondheid. De huidige generatie probioticabacteriën, zoals in drankjes als Vifit en Yakult, bevat melkzuurbacteriën.
Deze bacteriën kunen in sommige gevallen onder meer reizigersdiarree voorkomen en griep bekorten, maar hun slagkracht is beperkt. Ze nestelen zich niet blijvend in de darm en veranderen de totale bacteriepopulatie niet of nauwelijks.
 

Bacteriën

Wetenschappers speuren daarom al jaren naar bacteriën die een sterker effect hebben op de gezondheid. Deze zogeheten 'sleutelsoorten’ spelen een dominante rol in de dikke darm en kunnen uiteenlopende effecten bewerkstelligen. Inmiddels zijn er al meerdere ontdekt, maar wat ze precies doen is niet altijd duidelijk. Dit wordt mede bemoeilijkt doordat bacteriën van verschillende soorten vaak samenwerken.
Dankzij een ingenieuze methode wisten de Amerikanen de functies van uiteenlopende bacteriën te bepalen. Ze besmetten steriele muizen met 94 verschillende combinaties van bacteriesoorten afkomstig uit mensenpoep. Vervolgens keken en maten ze wat er met de muizen gebeurde.
 

Imuunreactie

Zo identificeerden ze tientallen bacteriën die de immuunreactie in de darm of in de rest van het lichaam verbeterden en bacteriën die de muizen dikker of dunner maakten. Ook identificeerden ze bacteriën die stoffen uitscheiden met een gunstig effect op de gezondheid.
De nieuwe probioticabacteriën zullen voorlopig nog niet in flesjes verkrijgbaar zijn. De eerste generatie werd veilig bevonden omdat ze van nature ook in onder meer yoghurt voorkomen. Dit geldt voor de nieuwe generatie niet. Die bacteriën zullen dus een ingewikkeld goedkeuringstraject moeten doorlopen.
Bron: NU.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017