Houd je vakkennis up-to-date en neem elke dag een kijkje op Lijfblad.nl. Zo kun je jouw klanten nog beter van dienst zijn!

Home>Nieuws>Mooi & Gezond nieuws>'Omega-3 lijkt psychose te voorkomen'

Mooi & Gezond nieuws

'Omega-3 lijkt psychose te voorkomen'

14 augustus 2015
Deel met je vrienden
 
'Omega-3 lijkt psychose te voorkomen'

Omega-3-vetzuren lijken de kans op het ontstaan van schizofrenie en andere psychotische stoornissen te voorkomen. Dit blijkt uit een onderzoek onder jongeren die een sterk verhoogd risico hadden. Het voorkomende effect blijft nog tot lang na gebruik.

Onderzoekers van de University of Melbourne schrijven dat in Nature Communications. Bijna 10 jaar geleden liet Paul Amminger samen met collega's zien dat omega-3-vetzuren een eerste psychose bij mensen die een verhoogd risico liepen een jaar uitstelde. Voor het onderzoek slikten zij gedurende 12 weken een omega-3-supplement.

Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat 7 jaar later het effect nog steeds zichtbaar is. Uit de omega-3-groep ontwikkelde slechts 10 procent in die periode een psychose. In de controlegroep was dit 40 procent. Het betreft echter wel een kleine studie met 81 deelnemers.

Reproduceren

"We laten zien dat omega-3-vetzuren het risico op verergering van een psychotische aandoening beduidend verminderd", aldus Amminger. Toch raadt de onderzoeker een verhoogde inname van omega-3-vetzuren nog voor risicogroepen nog niet direct aan. "Nieuw onderzoek moet de resultaten eerst reproduceren, daar wordt aan gewerkt." Aangezien omega-3 geen bijwerkingen geeft, is het een goedaardige behandelmogelijkheid. Als patiënten toch een supplement willen slikken, moeten ze volgens Amminger wel weten dat het wetenschappelijke bewijs nog beperkt is.

Bron: Gezondheidsnet.nl
 
 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel met je vrienden
 
Lijfblad 7

Lijfblad 7 is uit!

Bekijk bovenstaand magazine online >
doemeewin-LB07-2017-banner-rechtsbanner-tempocol-v2Canesten_Banner-Lijfbladbanner-pharmaconproefexamens-v1-2017